Linkuri accesibilitate

31.05 - Chișinău: Dezbateri pe tema tratatului de delimitare a frontierei cu Ucraina


Larisa Voloh, primar la Palanca explică situația din zonă
Larisa Voloh, primar la Palanca explică situația din zonă

Grupul parlamentar Partidul Forţelor Democratice şi majoritatea absolută a deputaţilor din Convenţia Democrată sunt împotriva ratificării documentului în varianta propusă, pe motivul că acesta va legifera o cedare de teritoriu.


31 mai 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Dezbateri pe tema tratatului de delimitare a frontierei cu Ucraina.

Dan Ionescu: Miercuri au început audierile în cadrul fracţiunilor parlamentare pe tema tratatului de delimitare a frontierei cu Ucraina. Începutul l-a făcut fracţiunea Alianţei pentru Democraţie şi Reforme. Mai multe de la Radu Benea.

Alianţa pentru Democraţie şi Reforme a continuat astăzi audierile în problema tratatului de frontieră cu Ucraina, însă nu a reuşit să ia o decizie din cauza disensiunilor existenţe între formaţiunile ce o constituie. Majoritatea deputaţilor din ADR, se pare, că nici de această dată nu au acceptat argumentele prezentate de ministrul Afacerilor Externe, Nicolae Tăbăcaru, care a fost invitat la şedinţă.

Grupul parlamentar Partidul Forţelor Democratice şi majoritatea absolută a deputaţilor din Convenţia Democrată sunt împotriva ratificării documentului în varianta propusă, pe motivul că acesta va legifera o cedare de teritoriu. Tratatul menţionează doar transmiterea în proprietate Ucrainei a unei porţiuni de şosea de lângă localitatea Palanca, cu o lungime de 7,77 kilometri şi terenul adiacent, fără a se spune, că Moldova ar obţine ceva în schimb, aşa cum s-a convenit în urma negocierilor cu partea ucraineană.

Era vorba ca Republica Moldova să obţină câteva sute de metri de acces la Dunăre, pentru a se putea continua construcţia terminalului petrolier de la Giugiuleşti şi nişte terenuri de lângă localitatea Basarabeasca, pe care se află un depou feroviar. Totuşi, se pare, că deputaţi din Partidul Forţelor Democratice nu sunt de acord nici cu această variantă, relevând că teritoriile de lângă Giurgiuleşti, pe care le-ar ceda Ucraina sunt tot ale Republicii Moldova, deoarece au fost acaparate în mod abuziv acum câţiva ani de partea ucraineană.

Iată cum a răspuns acestor argumente, după şedinţă, ministrul de externe, Nicolae Tăbăcaru: „Termenul cedări nu este binevenit aici. Cedări se fac atunci, când există frontieră, o refaci şi cedezi – în stânga, în dreapta. Or, noi n-am avut frontieră. Noi acum am stabilit frontiera. Odată ratificat acest tratat, în continuare orice discuţie referitor la frontieră – în stânga, în dreapta, - va fi considerată ca o cedare, sau ca o retrocedare, sau ca o alipire a unui teritoriu din altă parte. Deci, a fost, vă spus, un compromis, o negociere în pachet. Asta e situaţia. Şi deci, în rezultat, practic, este aşa: că porţiunea de drum, care o vor folosi în continuare, cum este scris şi în protocol, este proprietatea Ucrainei pe teritoriul Republicii Moldova.

Porţiunea de drum este cu lungimea de 7,77 de kilometri, lăţimea 23 de metri, ce formează 18 hectare. Noi, în general, în porţiunile de teren care au fost date nouă, avem 197 de hectare. Adica – 18 şi 197, cred că vorbeşte despre ceva.”

Ratificarea tratatului nu este sprijinită şi de mai mulţi deputaţi din Blocul pentru o Moldovă Democratică şi Prosperă, în ciuda faptului, că liderul blocului, Dumitru Diacov, a declarat după şedinţă în numele întregului său grup parlamentar, că este dispus să voteze pentru. Aceasta fiind situaţia, se pare, că la moment nu există suficiente voturi pentru ratificarea tratatului. În favoarea acesteia s-a mai pronunţat grupul parlamentar al comuniştilor şi câţiva deputaţi independenţi, care împreună numărul necesar de voturi.

Reamintim că o poziţie fermă împotriva tratatului, aşa cum este prezentat astăzi, a exprimat-o Partidul Popular Creştin Democrat, alături de celelalte două formaţiuni de dreapta din ADR. Audierile, însă, vor continua vineri în plenul Parlamentului, fiind aşteptată şi prezenţa şefului statului, Petru Lucinschi.

Din Chişinău, Radu Benea, Radio Europa Liberă.

*

Dan Ionescu: Dacă relaţiile Republicii Moldova cu Ucraina învecinată continuă să ridice anumite semne de întrebare, apoi acelea cu unele ţări îndepărtate, cum ar fi China, par lipsite de orice probleme. Potrivit agenţiei chineze de ştiri Xinhua, purtătorul de cuvânt al Ministerului de externe de la Beijing a anunţat, că preşedintele Petru Lucinschi va efectua o vizită de stat în China în perioada 7-12 iunie, la invitaţia omologului său, Jiang Zemin.
XS
SM
MD
LG