Linkuri accesibilitate

Tentația cenzurii și auto-cenzurii


Ministrul Culturii Boris Focșa
Ministrul Culturii Boris Focșa

Contramandarea unui spectacol de balet organizat de mișcarea Falun Dafa - pană de impresariat sau pană politică?



Suspendarea unui spectacol ce urma să fie jucat pe scena Operei Naţionale de la Chişinău de o trupa de balet s-a transformat intr-un incident, tălmăcit de unii drept un test la capitolul libertata de expresie artistică pe care l-ar fi picat autorităţile moldovene. Şi asta pentru că spectacolul l-a organizat miscarea Falun Dafa, care este în disgraţia autorităţilor chinezeşti. Deducţia mai multor instituţii de presă şi comentatori este că interdicţia ar proveni indirect de la Ambasada Republicii Populare Chineze, ce ar fi ajuns la administraţia Tatrului de Opera şi Balet via Ministerul culturii.

Factorii decizionali nu neagă că au fost sesizaţi de diplomaţii chinezi despre atitudinea lor negativă faţă de găzduirea trupei indezirabile pentru ei, dar resping presupunerea că anularea spectacolului s-ar datora unei intervenţii din partea executivului şi le recomandă organizatorilor rămaşi cu ochii în soare să apeleze la justiţie.

În zilele ce s-au scurs după anularea spectacolului, zile în care adepţii mişcării nedorite pentru diplomaţii chinezi au putut fi văzuţi protestînd cînd în faţa Guvernului, cînd în faţa Ambasadei Chinei, cînd în faţa Palatului Republicii, i-am întrebat pe rînd pe mai mulţi responsabili cine şi cum a emis interdicţia.
Cum administraţia Teatrului de Operă şi Balet s-a dovedit a fi total necooperantă, dar instituţia este în suboridnea Ministerului Culturii, am început cu ministrul Boris Focşa.

Boris Focșa: „Ministerul Culturii nu are nici o atribuţie. Teatrul de operă este agent economic independent. A existat un contract, dar administraţia operei a anunţat organizatorii că teatrul nu poate gazdui acest spectacol din cauza propriului program. În cazul că este litigiu, să se meargă în instanţă. Justiţia le poate rezolva pe toate.”

Tatiana Chiriac care se declară presedintă a asociaţiei Falun Dafa din RM, asociaţie înregistrată de primăria Chişinăului ca organizaţie obştească locală, spune însă că într-o discuţie pe care a avut-o cu ministrul Focşa, oficialul i-ar fi spus cu totul altceva:

Tatiana Chiriac: „În persoană mi-a spus că cu o zi înainte de spectacol, ambasadorul Chinei a fost în primire la el şi a cerut anularea spectacolului, pentru că în caz contrar se pun sub pericol relaţiile moldo-chineze. Şi desigur că o să ne adresăm în instanţă, pentru că avem prejudicii enorme.”

Cum prerogativa de stabilire a politicilor externe sunt împărţite în Republica Moldova între guvern şi preşedinţie, i-am întrebat mai întîi pe premier, apoi pe preşedinte, dacă au cerut cumva anularea spectacolui.

Vlad Filat a negat că ar avea vre-un amestec: „Adresaţi-vă la Ministerul Culturii, habar nu am despre acest concert. N-am dat asemenea indicaţii.”

Iar preşedintele Mihai Ghimpu ne-a spus că a lipsit din ţară în momentul producerii incidentului: „Eu nu ştiu ce s-a întîmplat. Ştiu că China e împotrivă, că ar fi consideraţi o organizaţie extremistă. Pe de altă parte, am fost informat că au avut concerte prin altă parte. Ştiu că China s-a adresat şi nouă ca să nu permitem acest concert. Dar nu eram în ţară şi nu ştiu nimic. Da, trebuia să se facă transparent, să avem curajul s-o spunem clar poziţia.”

Organizaţiile obşteşti care de regulă iau atitudine faţă de orice nereguli legate de apărarea drepturilor omului nu şi-au trecut pe agendă incidentul, cel puţin deocamdată, prin urmare anularea concertului oficial nu este decit o bilbă de impresiariat, numai că spectatorii rămaşi în faţa uşilor închise sunt convinşi că motivele sunt de natură politică, chiar dacă nu pot proba acest lucru.

----------------

In forma sa actuala, Falun Gong exista de abia 20 de ani si numai un regim atat de autoritar pe plan ideologic cum e cel chinez putea avea ideea de a interzice un cult care nu face decat sa cultive morala fata de semenii nostri si care se bazeaza pe un simplu amestec de invataturi budiste si taoiste. Falun Gong –care s-ar traduce prin Practica Rotii Legii – nu contine decat elemente banale imprumutate din religiile tolerate oficial in China. Este asadar departe de a fi o secta, iar in afara Chinei nu e considerat, in majoritatea tarilor planetei, decat o miscare spirituala.

Membrii acestei miscari nu au un ritual cotidian precis, practica compasiunea si se ajuta intre ei. Intr-o tara, insa, cum e China, in care orice structuri cetatenesti care scapa de sub controlul guvernului sunt suspecte, regimul nu putea decat sa fie ingrijorat de succesul acestei miscari pe care a inceput sa o persecute inca de acum un deceniu. Potrivit surselor oficiale, care in acest caz ar putea fi tentate sa exagereze importanta miscarii, la sfarsitul anilor 90 ar fi existat circa 70 de milioane de adepti Falun Gong in intreaga China. Astazi insa, tot guvernul spune ca ar mai fi doar vreo doua milioane.

In orice caz, miscarea era suficient de extinsa, acum un deceniu, pentru a avea posibilitatea de a strange 10.000 de discipoli pentru un protest pasnic in orasul Zhong Nan Hai impotriva represiunii la care erau supusi adeptii. Amnesty International si diferite misiuni de ancheta din tari occidentale au acuzat in repetate randuri guvernul chinez de torturarea si incalcarea drepturilor elementare ale membrilor gruparii. Se estimeaza ca numai in 2008, cel putin 100 de adepti Falun Gong au murit torturati in inchisorile chineze.

In sfarsit, faptul ca emblema Falun Gogng contine o zvastica este total irelevant, intrucat e vorba de banala zvastica pozitiva a hinduistilor si budistilor, cea care se invarte in sensul acelor de ceasornic. Acea zvastica este un vechi simbol euro-asiatic, intalnit de pilda pina si in decoratiile traditionale grecesti si baltice si nu are nicio legatura cu zvastica negativa, intoarsa pe dos, din iconografia nazista. Cu toate eforturile guvernului chinez, insa, miscarea Falun Gong este libera sa practice –in lumea libera- si nu e nicaieri considerata o secta, sau un cult daunator.
Previous Next

XS
SM
MD
LG