Linkuri accesibilitate

Faţă de anul trecut, bugetul s-a redus cu 25%, iar patru ţări s-au retras din competiţie, din motive financiare: Cehia, Ungaria, Muntenegru și Andorra.


Aseară în Norvegia s-a ţinut a doua semifinală a concursului Eurovision. Olia Tira şi SunStroke Project erau deja calificaţi de marţi, iar aseară s-au calificat şi românii şi ucrainienii, aşa că talentata noastră regiune va fi prezentă „în păr” la finala de sâmbătă. Dar, minune mare, în timp ce noi ţinem pumnii „alor noştri”, experţii Eurovisionului se roagă ca „ai noştri” să nu câştige. De ce, ne spune Mircea Ţicudean
.

„Doamne fereşte să cîştige concursul moldovenii sau azerii”, a exclamat într-un interviu cu Reuters norvegiana Inge Solmo, autoarea unei cărţi despre „Eurovision”, adăugînd: „De unde ar lua, bieţii moldoveni bani, să organizeze finala la anul?”. Reuters scrie că la 55 de ani, concursul european de cântece se ţine încă bine, dar a fost nevoit să intre în cură de slăbire, adică să economisească.

Faţă de anul trecut, bugetul s-a redus cu 25%, iar patru ţări s-au retras din competiţie, din motive financiare: Cehia a participat o singură dată, după care televiziunea publică a constatat că Eurovision nu a fost urmărit de destui oameni ca să merite transmis an de an şi s-a retras din competiţie. La fel au procedat Muntenegrul şi Andorra, iar Ungaria a decis anul acesta să nu trimită un reprezentant, dar să transmită finala.Televiziunea publică a Norvegiei, care finanţează finala, a avut şi ea probleme să găsească fonduri. A fost nevoită să vândă unei televiziuni concurente, private, drepturile de transmitere a campionatului mondial de fotbal din Africa de Sud ca să acopere costul de 32 de milioane de dolari al finalei Eurovision.

Anul trecut, Moscova a cheltuit cu finala mai mult, anume 43 de milioane de dolari, numai că 30 de milioane a dat guvernul rus, nu televiziunea publică, un lucru care nu s-a repetat în Norvegia. Reuters scrie că ultima dată când Eurovision a fost profitabil financiar pentru ţara gazdă a fost în 2006, când finala s-a ţinut în Grecia. Explicaţia nu este că grecii ar fi mai pricepuţi la finanţe, cum s-ar putea crede în aceste zile, ci că atunci regulile concursului permiteau încă transmiterea de reclame comerciale în timpul finalei.

Fanii Eurovisionului nu au însă nici astăzi motive de disperare. Reuters scrie că din punct de vedere al audienţei, concursul rămâne, criză-necriză, un mare succes. Anul trecut, numărul celor care l-au urmărit a crescut cu 18 milioane, iar aşa-numitele tele-voturi din partea publicului au depăşit în premieră cifra de 10 milioane. „Este un spectacol al naibii de bun – a spus agenţiei Reuters Svante Stockselius, directorul executiv al finalei din Norvegia – este un show pe care-l poţi urmări acasă cu toată familia, poţi să te emoţionezi, dar poţi şi să râzi, ba chiar poţi şi decide prin vot. Una peste alta, nu se poate spune că banii plătitorului de impozite sunt chiar aruncaţi pe festreastă”, a conchis norvegianul.
XS
SM
MD
LG