Linkuri accesibilitate

Ce va primi Uniunea Europeană în schimbul liberalizării vizelor cu Rusia?


Ruși demonstrează la Bruxelles susținînd cauza ”dreaptă” a Rusiei în războiul cu Georgia din 2008
Ruși demonstrează la Bruxelles susținînd cauza ”dreaptă” a Rusiei în războiul cu Georgia din 2008

Interviu cu europarlamentarul german Kurt Fleckenstein, presedintele Delegatiei Parlamentului European la Comisia Uniunea Europeana- Rusia

Europa Libera: Domnule Fleckenstein, pe 30 mai are loc summitul UE-Rusia. Care ar fi cele mai importante obiective ale Uniunii Europene la acest summit?

Kurt Fleckenstein: Presedintele Rusiei Dmintri Medvedev si cel al Comisiei Europene Jose Manule Barroso au subliniat ca la acest summit se va urmari modernizarea parteneriatului UE-Rusia. Insa se va trece la o etapa a pasilor concreti. Alte teme importante vor fi intergrarea Rusiei in economia mondiala si, desigur, liberalizarea vizelor.

Europa Libera.: Se asteapta ca la acest summit Rusia sa primeasca roadmap-ul pentru liberalizarea vizelor. Nu este acesta un pas pe care Uniunea European il face impotriva propriei sale Politici de vecinatate?

Kurt Fleckenstein: Cu siguranta ca inlesnirea obtinerii vizelor va fi una dintre cele mai importante chestiuni pe agenda Rusiei dar mai cred si ca in Uniunea Europeana exista o majoritate care sustine inlesnirea vizelor pentru cetatenii rusi. Insa pentru ca aceasta sa fie posibil trebuie facuti pasi cat se poate de concreti, sa fie indeplinite o serie de conditii care, dupa parerea mea, trebuie formulate cat mai explicit si nu doar in termeni generali.

Europa Libera: Va primi Uniunea Europeana din partea Rusiei ceva in schimbul liberalizarii vizelor? Macar niste asigurari cu privire la siguranta livrarilor de energie pentru a nu se mai intampla blocaje ca cel dintre Rusia si Ucraina care au afectat Uniunea Europeana?

Kurt Fleckenstein: Ati mentionat o alta tema extrem de importanta care va trebui rezolvata. Va fi discutata la acest summit si posibilitatea ca Rusia sa semneze Carta Energetica a Uniunii Europene. Insa problema vizelor nu este dependenta de cea energetica. Nu exista o conditionalitate intre ele. Chestiunea vizelor presupune o serie de conditii care trebuiesc indeplinite de Rusia. Insa nu cred ca este atat de simplu sa spunem ca nu putem sa acceptam inlesnirea sistemului de vize daca Rusia nu semneaza Cartea energetica.

Europa Libera.: Stiti ca Uniunea Europeana investeste nu doar multi bani dar si diverse alte resurse in Parteneriatul Estic. Daca rusii vor putea intra in Uniunea Europeana fara vize, inaintea celor 6 tari din Parteneriatul Estic (Georgia, Moldova, Armenia, Azerbaijan, Ucraina, Belarus) nu va fi acest lucru "unfair" pentru acestea din urma? Incorect?

Kurt Fleckenstein: Parerea mea este ca da, ar fi incorect. Insa problema nu se pune ca si cum unei tari i se livreaza liberalizarea vizelor, asa, ca pe un cadou. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca tarile trebuie sa fie aceleasi pentru toate.

Europa Libera: Oricum, pentru mine ca jurnalist care urmareste politicile europene si, in special, pe cele cu tarile estice si Rusia este un pic confuza aceasta situatie.

Kurt Fleckenstein: Problema nu se pune in termenii Rusia sau tarile din Parteneriatul Estic. Ci ca trebuie ca toate aceste tari sa indeplineasca acelasi set de criterii. Asa este corect. Nu exista o competitie intre Rusia si tarile din Parteneriatul Estic. Ceea ce doreste Uniunea Europeana este sa extinda spatiul de libera circulatie cat de mult posibil si cu vecinii sai.
XS
SM
MD
LG