Linkuri accesibilitate

Raportul AI - tortura din penitenciare evidențiată de represiunea din aprilie 2009


Cristina Pereteatcu (Amnesty International Moldova): „Impunitatea polițiștilor care au maltratat deținuții, continuă să fie o problemă gravă pentru Moldova”

Tortura şi maltratarea din penitenciare au rămas în fruntea listei celor mai mari probleme pe care le are Moldova, după cum spune şi Cristina Pereteatcu, director executiv la Amnesty Internaţional Moldova.

Cristina Pereteatcu: „In urma evenimentelor din 7 aprilie 2009 foarte multa lume a fost torturată. Amnesty a sesizat Secretariatul General, care a făcut o evaluare a evenimentelor din aprilie, ba chiar a reuşit să discute cu unele persoane care au fost torturare. O parte din aceste persoane ne-au rugat să le păstrăm anonimatul”.

O altă problema in raportul realizat de Amnesty este impunitatea. Cristina Pereteatcu: „Situaţia cu foarte puţine dosare penale care au fost deschise politistilor în urma evenimentelor din aprilie.”

Europa Liberă: „Impunitate, adică scutirea de pedeapsă a celor vinovaţi”.

Cristina Pereteatcu: „Exact, pentru că multa lume a fost maltratată in comisariatele de politie. Politistii n-au fost pedepsiţi. Problema impunităţii rămâne in continuare o problema foarte mare pentru Republica Moldova”.

Europa Liberă: „Acest raport nu conţine nicio informaţie despre Transnistria.”

Cristina Pereteatcu: „Colaborarea noastra cu Transnistria este doar cu avocaţii de acolo. Este foarte greu să obţii informaţii obiective despre Transnistria sau din Transnistria. Chiar şi cazul cu domnul Vardanean, noi la moment suntem încă în postura în care examinăm și colectam cât mai multă informaţie ca să putem da o declaraţie cât mai obiectivă.”

Cristina Pereteatcu crede că in câţiva ani echipa Amnesty va reuşi să adune suficientă informaţie obiectivă despre spaţiul de peste Nistru, numai atunci raportul lor anual va include şi situaţia din regiunea transnistreană.
Previous Next

XS
SM
MD
LG