Linkuri accesibilitate

Moment de răscruce în cariera politică a lui Traian Băsescu (Adevărul)


Alina Mungiu Pippidi pledează în România liberă pentru un guvern de tehnocrați

Tensiunea politica legata de masurile de austeritate se reflecta masiv in comentariile de presa. Grigore Cartianu apreciaza, in Adevarul, ca Traian Basescu se afla la cea mai mare rascruce a carierei sale politice, mult mai mare decat celebra suspendare din 2007. Daca atunci adversarii sai politici au avut de pierdut, acum seful statului risca sa se compromita in ochii electoratului exact pe principalul punct al campaniei sale electorale din 2009: reformarea statului. Comentatorul admite ca mesajul public din ultima vreme al lui Traian Basescu a fost convingator. El le-a spus de curand ministrilor democrat-liberali lucruri pe care acestia nu le aud de regula decat de la inamicii politici: anume, ca dirijeaza contracte pe bani publici catre clientela de partid si ca asa n-o sa mai mearga. “Sper ca Traian Basescu sa nu vina, in 2014, cand isi incheie cel de-al doilea mandat la Cotroceni, sa spuna ca l-a invins clientela de partid!” – isi incheie editorialul din Adevarul Grigore Cartianu.

In Evenimentul zilei, Ioana Lupea remarca optiunile mass media influente, adica ale posturilor de televiziune Realitatea si Antena 3: defaimati zilnic sunt, in mod constant, Traian Basescu, premierul Emil Boc si ministrul turismului Elena Udrea. Niciun cuvant insa despre cei mustrati chiar de Basescu: ministrii democrat-liberali de interne Vasile Blaga, al economiei Adrian Videanu si al transporturilor Radu Berceanu. Cele doua televiziuni fac o “propaganda dubioasa”, spune Lupea, dar coerenta. Ele cauta sa canalizeze ura care sta oricum sa izbucneasca in societatea romaneasca, pe fondul nemultumirii sociale legate de taierea salariilor si pensiilor.

Ce ar fi totusi de facut se incumeta sa scrie Alina Mungiu Pippidi in Romania libera. Politic vorbind, opozitia ar trebui sa propuna un contract cu Romania, pe care Partidul Democrat Liberal ar face bine sa-l accepte. A tranti acum guvernul Boc e pe cat de simplu pe atat de inutil. Comentatoarei nu i se pare insa mai putin indreptatita instalarea dupa Craciun a unui guvern de tehnocrati, agreat de toate fortele politice, care sa aplice masurile dure, mult mai dure decat simpla taiere a salariilor si pensiilor – se mai arata in Romania libera.
XS
SM
MD
LG