Linkuri accesibilitate

Calendarul PLDM vizînd rezolvarea crizei constituţionale


Vlad Filat
Vlad Filat

Un referendum pînă la sfîrșitul lunii august pentru alegerea preşedintelui ţării prin vot direct, iar la sfârşitul lui octombrie sau începutul lui noiembrie, alegeri parlamentare şi prezidenţiale concomitente

Liderul PLDM, Vlad Filat, a anunţat astăzi că formaţiunea pe care o conduce opteaza pentru un referendum care ar fi desfasurat pînă la finele lunii august urmat apoi de alegeri anticipate in octombrie sau noiembrie, organizate concomitent cu prezidentialele. Daca poporul va sustine ideea alegerii presedintelui prin vot universal. Liderul liberal-democrat a anuntat si formula de participare la care va recurge PLDM.

Vlad Filat: “PLDM va participa de sine statator in alegeri cum este si firesc pentru un partid puternic. Referitor la participarea la alegerile prezidentiale, cu certitudine vom avea candidat, dar va decide partidul pe cine.”

Vlad Filat afirma ca inaite de a anunta acest scenariu de iesire din criza, alianta s-a asigurat si de agrementul Comisiei de la Venetia: „Comisia de la Venetia accepta ca acest referendum poate fi organizat”.

Zilele trecute şi Partidul Democrat a propus organizarea alegerilor anticipate în toamna anului 2010, ca soluţie de depășire a impasului politic. O alta componenta a aliantei, Partidul Liberal, nu si-a precizat deocamdata pozitia, dar ea poate fi cu usurinta dedusa dintr-o declaratie lansata astazi dimineata de liderul liberal Mihai Ghimpu: „Un an in urma am spus acelasi lucru – putem modifica Constitutia prin referendum. Daca erau responsabili si nu se uitau din partea cui vine initiativa, aveam referendum pana in 16 iunie. Dar asa, uita-ti-va cat timp am pierdut. E bine in colhoz, dar mai bine e in casa proprie, cand iei singur decizia.”

Aluzia presedintelui se refera la retinerea cu care tratau pana acum partenerii sai de alianta problema referendumului. Dar acesta era privit ca o solutie nepotrivita si de expertii Comisiei de la Venetia. Ce i-ar fi putut determina sa se razgandeasca?

Liderul AMN, Serafim Urecheanu, spune ca exista trei motive in acest sens: “Comunistii au refuzat categoric sa ne intalnim in prezenta secretarului Comisiei de la Venetia si sefului cabinetului secretarului general al Consiliului Europei, asa ca europenii s-au convins ca comunistii nu sunt capabili de a negocia. Au fost niste erori si in textul trimis comisiei pentru a se expune. Din text disparuse articolul despre dreptul suveran al poporului de a modifica constitutia. Si a introdus claritati si decizia Curtii Constitutionale, unde se spune clar ca referendumul este constitutional.”

Intrebat de noi daca propunerea PLDM sonorizata astazi coincide cu cea a AMN, Serafim Urecheanu spune ca va incerca sa-si convinga partenerii sa organizeze referendumul mult mai tarziu, odata cu alegerile locale din 2011, si sa renunte la alegerile anticipate, pentru ca astfel alianta ar face jocul comunistilor.

Serafim Urechean: “Eu nu vreau sa indeplinesc mofturile lui Voronin, dar daca alianta va decida asa, eu ma voi conforma.”

Raitingul partidului condus de Serafim Urecheanu asa cum il surprind sondajele cele mai recente ar inregistra caderi dramatice, unii experti inclinand sa creada ca tocmai aceasta il determina pe liderul AMN sa se opuna alegerilor.

Sondajul dat publicitatii ieri de IPP a generat scantei si intre alte doua component ale coalitiei. Mihai Ghimpu, a cărei formatiune este declarata in pierdere de popularitate, si-a acuzat partenerii ca ar truca sondajele, ceea ce l-a determinat probabil pe Vlad Filat sa riposteze cu constatarea ca pentru raitinguri inalte este nevoie de mai multa munca. Unii inclina sa creada ca animozitatile dintre membrii aliantei sunt dovada ca partidele se pregatesc de alegeri si s-ar putea solda cat de curand cu ruperea aliantei.

Iata insa cum a comentat unul dintre fruntasii PCRM Vadim Misin, solutia aliantei care pare sa prinda contururi tot mai clare: “Noi inca nu am decis ce actiuni vom intreprinde, dar Consitutia nu prevede modalitatea de amendare prin referendum. Daca ei au de gand sa-l organizeze, am sa le amintesc ca pentru a-i valida rezultatele in parlament, au nevoie de 68 de voturi. Asa prevede articolul 143 din Constitutie.”

Articolul invocat de Misin se refera insa la aprobarea unei modificari constitutionale in parlament, nu prin referendum. Totusi, pentru ca referendumul sa poata fi organizat pana la sfarsitul verii, alianta va trebui sa modifice mai multe prevederi din legislatia electorala in vigoare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG