Linkuri accesibilitate

Scenarii de coaliții în urma recentelor sondaje de opinie


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: Lecția anului 2005 este vie și ea avertizează că cine se asociază cu Vladimir Voronin o termină ca Iurie Roșca

Gheorghe Cojocaru: Sondajele de opinie atestă unul după altul conservarea, în fond, a situației politice actuale: un viitor Parlament ar arăta aproape la fel cu cel de astăzi. Comuniștii, liberal-democrații, democrații și liberalii sunt cotați în toate sondajele de până acum cu șanse reale de accedere în viitoarea instituție legislativă. Chiar și cotele de popularitate și ierarhia în cadrul preferințelor electorale par deja a fi stabilite, nelăsând nici o șansă unor noi concurenți fie pe stânga, fie pe dreapta eșichierului politic.

Europa Liberă: Altfel zis, vor fi patru jucători la masă, ca să contiuăm în limbajul lui Mihai Ghimpu. Dar întrebarea este: ce fel de joc se va face?

Gheorghe Cojocaru: În situația în care nici un actor politic dintre cei patru nu va înregistra o majoritate pentru a forma Guvernul și a alege președintele Parlamentului, cel mai plauzibil scenariu poate fi cel al unei coaliții liberal – democrate, deci, practic, continuarea proiectului Alianței pentru Integrare Europeană, dar fără o altă piesă din actuala guvernare – fără Alianța Moldova Noastră. Nu se știe, însă, cum va fi soluționată chestiunea privind alegerea șefului statului, dacă o eventuală Alianță liberal-democrată nu va avea numărul necesar de 61 de mandate.

Europa Liberă: O precizare - asta în condițiile în care rămân în vigoare actualele prevederi constituționale, cum până la alegerile parlamentare anticipate, teoretic cel puţin, mai este timp, se poate găsi o formulă salvatoare sau nu?

Gheorghe Cojocaru: Sigur, timpul este scurt, însă, există mai multe formule pentru a nu se ajunge din nou într-un impas constituțional, între care și recomandarea Uniunii Europene privind cele două tururi de scrutin din Parlament și, apoi, în caz de nealegere a șefului statului, organizarea unor alegeri populare directe.

Europa Liberă: Să revenim totuşi la întrebarea generică: ce alte posibile jocuri se pot anticipa, judecând după rezultatele recentelor sondaje de opinie?

Gheorghe Cojocaru: O coalizare de centru-stânga, dintre comuniști și democrați, nu poate fi exclusă din calcul, eventualitatea căreia va fi însă condiționată de o serie de cerințe principiale din partea Partidului Democrat privind reforma și schimbarea liderilor PCRM. Și aici poate interveni un element de blocaj, știindu-se inapetența liderilor comuniști pentru o reformă a partidului. În acest caz, va conta mult numărul de mandate pe care îl vor putea aduna împreună cele două partide, dacă acestea vor putea să rezolve printr-o asociere bilaterală chestiunea alegerii șefului statului.

Europa Liberă: În afară de aceste scenarii, mai vedeți vreo posibilă coalizare de forțe în viitorul legislativ?

Gheorghe Cojocaru: Strict teoretic, s-ar mai putea asocia comuniștii, democrații și liberal-democrații, o invitație și a liberalilor la acest joc fiind de neimaginat. În aceast caz, din punct de vedere formal, toate problemele se rezolvă, existând o majoritate covârșitoare de voturi, însă, în realitate, nimic nu se va rezolva, nemaivorbind de faptul că lecția anului 2005 este vie și ea avertizează că cine se asociază cu Vladimir Voronin o termină ca Iurie Roșca.
XS
SM
MD
LG