Linkuri accesibilitate

Guvernul Boc pregătește legea privind restabilirea echilibrului bugetar


Premierul Emil Boc
Premierul Emil Boc

Primul ministru susține că măsurile de austeritate sunt necesare pentru atenuarea deficitului structural al României

Guvernul de la Bucuresti a adoptat scrisoarea de intentie catre Fondul Monetar International, in care sint anuntate masurile ce urmeaza a fi luate pentru ca statul roman sa se incadreze intr-un deficit bugetar de 6,8 la suta, si pentru a putea beneficia astfel de ajutor din partea Fondului. Este vorba in primul rind de reducerea salariilor angajatilor la stat cu 25 la suta, si diminuarea pensiilor cu 15 la suta. Vor face exceptie de la aceste reduceri salariul minim pe economie si pensia minima. Aceste masuri, ce fusesera anuntate de presedintele Traian Basescu la 15 mai, au generat nemultumirea lucratorilor la stat, care se pregatesc de greva, si a opozitiei politice, care pregateste o motiune de cenzura.

Premierul Emil Boc a explicat astfel decizia de a reduce cheltuielile bugetare: “In primul rind pentru a nu sufoca suplimentar mediul economic, singurul care produce resursele necesare domeniului public, pentru acoperirea cheltuielilor pe care statul le are”.

Premierul a mai spus apoi ca masurile drastice de austeritate au fost necesare pentru atenuarea deficitului structural al Romaniei si a explicat ca deficitul structural inseamna ca romanii consuma mai mult decit produc.

Masurile de austeritate anuntate de guvern au generat nemultumirea sindicatelor. Nu este clar cite categorii profesionale vor declansa greva saptamina viitoare, dar intre protestele certe sint acela al profesorilor, al functionarilor publici, si e posibil ca la 1 iunie sa intre in greva in semn de solidaritate si sindicatele de la Metrorex si de la Regia de transport urban din Bucuresti.

Opozitia politica din Romania pregateste la rindul ei o motiune de cenzura, desi social democratii si liberalii nu par a se intelege asupra modului concret in care se va face acest lucru.

Guvernul urmeaza sa-si asume raspunderea in Parlamentul de la Bucuresti, cel mai probabil luni 31 mai, pentru doua legi – una referitoare la restabilirea echilibrului bugetar si cealalta pentru stabilirea de masuri in domeniul pensiilor. Prima lege are la baza un articol din Constitutie care permite guvernului restringerea, in anumite conditii a unor drepturi si libertati.

Emil Boc: “Articolul 53 din Constitutie prevede ca exercitarea unor drepturi si a unor libertati poate fi restrinsa daca se impune pentru apararea ordinii publice si a sigurantei nationale”.

Cum era de asteptat, masurile luate de guvernul Boc au fost criticate de sindicate, de opozitie si de marea majoritate a analistilor. Si in tot acest cor de critici, a trecut cu totul neobservat un protest al unei organizatii a elevilor: “Incheierea situatiei scolare si sustinerea examenelor reprezinta un proces firesc al actului educational la care noi avem dreptul prin Constitutie. Consideram ca santajul sindicatelor, cadrelor didactice, de a refuza participarea la examenul de bacalaureat este un act josnic, iar elevii sunt folositi, fara acordul lor, ca masa de manipulare pentru rezolvarea unor probleme salariale"
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG