Linkuri accesibilitate

Societate moldoveană rămâne divizată în aprecierea unor evenimente istorice cheie, conform ultimului Barometru de Opinie Publică


Baromentul de Opinie Publică indică faptul că societatea moldovenească rămâne divizată, pe criterii etnice, când este vorba de aprecierea unor evenimente ale istoriei moderne: alipirea Basarabiei la URSS acum 70 de ani (28 iunie 1940) a însemnat ocuparea unei parti a României pentru 34% din respondentii la BOP. 27% cred ca atunci Basarabia a fost eliberata de sub ocupatie româna. Majoritatea reprezentantilor minoritatilor etnice califica evenimentul drept o eliberare în timp ce jumătate dintre cei care se declara români sau moldoveni vorbesc despre ocuparea teritoriului românesc.

O situatia similara se înregistrează si în cazul atitudinii fata de regimul comunist de pâna la 1990. O treime din populatie manifesta atitudine pozitiva, în special minoritatile etnice. Alți 30% au o atitudine negativa si, respectiv, o ultimă treime manifesta indiferenta – notează agenţia Info Prim. Peste 70% din populatie este putin sau deloc informata despre deportari, foamete si colectivizarea fortata.
Barometrul de Opinie Publica a fost realizat de Institutul de Politici Publice în perioada 24 aprilie-14 mai.
XS
SM
MD
LG