Linkuri accesibilitate

Slovacia interzice dubla cetățenie ca răspuns la modificarea legii cetățeniei în Ungaria


Viktor Orban, președintele Fidesz la o conferință de presă
Viktor Orban, președintele Fidesz la o conferință de presă

Potrivit amendamentului la legea cetățeniei, votat de Parlamentul de la Budapesta, ungurii din afara graniţelor vor putea cere de anul viitor cetăţenia ungară. Trebuie doar să demonstreze că strămoşii lor au fost cetăţeni unguri şi că vorbesc maghiara.


Ungaria a adoptat miercuri o lege pentru a oferi cetăţenia celor peste două milioane de etnici unguri din alte ţări ale Europei Centrale, măsură care a înfuriat Slovacia. Parlamentul slovac a votat în aceeaşi zi o lege pentru a le interzice cetăţenilor săi dubla cetăţenie. Alexandru Eftode revine cu amănunte din studioul de la Praga:

Potrivit amendamentului legislativ votat de Parlamentul de la Budapesta, ungurii din afara graniţelor vor putea cere de anul viitor cetăţenia ungară. Trebuie doar să demonstreze că strămoşii lor au fost cetăţeni unguri şi că vorbesc maghiara. Amendamentul a fost adoptat cu o majoritate covârşitoare în Parlamentul dominat după alegerile de luna trecută de partidul centru-dreapta Fidesz.

Slovacia, care consideră legea drept o ameninţare la adresa propriei securităţi, a reacţionat adoptînd un amendament menit să le retragă cetăţenia slovacă celor care vor obţine o a doua cetăţenie.

„Slovacia este o ţară suverană şi nu putem tolera politica „Ungariei Mari” promovată de Fidesz”, a declarat premierul slovac, Robert Fico.

Amendamentul slovac susţinut de coaliţia de guvernare şi de opoziţia creştin-democrată va mai interzice celor cu cetăţenie străină să ocupe anumite funcţii publice. Premierul Fico a spus că Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa n-a exprimat vreo obiecţie. Legea slovacă urmează a fi semnată de preşedintele de la Bratislava şi va intra în vigoare pe 17 iulie.

Preşedintele Cehiei, Vaclav Klaus şi-a exprimat solidaritatea cu Slovacia şi a spus că este şi el îngrijorat de acţiunile Ungariei.

Mulţi etnici unguri locuiesc în ţările învecinate Ungariei - Slovacia, Serbia, Ucraina şi România. Strămoşii lor au pierdut cetăţenia ungară cu aproape un secol în urmă, consecință a dezmembrării Austro-Ungariei consfințită de Tratatul de pace de la Trianon, după primul război mondial.

Budapesta şi Bratislava au avut numeroase dispute pe tema tratamentului aplicat celor jumătate de milion de unguri din Slovacia. În cea mai recentă, Ungaria a spus că noua lege slovacă despre funcţionarea limbilor încalcă drepturile minorităţii maghiare.

Amendamentul maghiar la legea cetăţeniei este o veche promisiune a partidului Fidesz care va forma sâmbătă noul guvern de la Budapesta, în timp ce în Slovacia amendamentul a devenit un subiect principal al campaniei pentru alegerile de pe 12 iunie.

„Duritatea reacţiei slovace nu este proporţională cu măsura ungară”, crede analistul Peter Kreko de la Budapesta citat de Reuters. Relaţia celor două ţări, spune el, va depinde de componenţa noului guvern slovac, care ar putea chiar avea nevoie de partidele etnicilor maghiar în coaliţia de guvernare.

O situaţia asemănătoare celei descrise de analistul maghiar este cea din România, unde Uniunea Democrată a Maghiarilor face parte din coaliţia de guvernare, iar Bucureştiul n-a reacţionat la votul din Parlamentul de la Budapesta pe tema cetăţeniei. Ba mai mult ca atât. Partidul Fidesz a folosit ca argument în favoarea legii noi faptul că România procedează la fel, acordînd cetăţenia română cetăţenilor moldoveni şi ucraineni.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG