Linkuri accesibilitate

Primăria - instituție credibilă și populară


Primaria a devansat armata și pe președintele țării la capitolul încredere - o discuție matinală cu primarii Nadia Darie și Vasile Asimionesei


80% dintre moldoveni se declară săraci, 30% ar vota cu PCRM, iar dacă şeful statului ar fi ales direct, peste 25% dintre cetăţeni ar vota cu Vladimir Voronin. Majoritatea respondenţilor consideră că limba ar trebui să se numească „moldovenească”. Potrivit sondajului de opinie realizat de Centrul de analiza CIVIS si dat ieri publicitatii printre instituţiile care se bucură de cea mai mare încredere sunt biserica, mass-media şi primăria. Printre instituţiile cu cea mai mică încredere au fost nominalizate poliţia, justitia, sindicatele şi partidele politice. Moldovenii au cea mai mare incredere in biserica. Presa se mentine pe locul doi. In schimb, primaria a devansat armata si pe presedintele tarii la capitolul incredere, acumuland aproape 50 de procente. Urmeaza bancile, Guvernul si Parlamentul. Datele studiului mai arata ca in politie, justitie, ONG-uri, sindicate si partide politice au incredere mai putin de o treime din populatie. Barometrul opiniei publice a fost efectuat de catre CIVIS la comanda Institutului de Politici Publice. Sondajul a cuprins 1115 cetateni din dreapta Nistrului si are o marja de eroare de plus minus 3 la suta. Si pentru ca printre Institutiile de incredere se numara primaria, vom discuta cu doi primari. Ii spunem Bună dimineata primaritei de la Zberoaia, Nisporeni Nadia Darie. De la centru spre nord si il salutam pe Vasile Asimionesei, primar de Balasinesti, Briceni.

Europa Liberă: Cum vi se pare acest sondaj? V-a surprins sau nu, că printre instituţiile cu cea mai mare încredere se bucură şi primăria?


Primarul Vasile Asimionesei
Vasile Asimionesei
: „Nu m-a surprins. Poate că era de aşteptat. Şi în cele din urmă, o instituţie ca primăria este imposibil să nu aibă încrederea populară. Şi aici aş vrea să fac referire la câteva aspecte: primul aspect ar fi apropierea instituţională. În primul rând, ca distanţă şi, în al doilea rând, ca suflet. Un lucru, care are efecte considerabile şi marchează viaţa populaţiei de zi cu zi. Când vorbesc ca distanţă, mă refer la faptul, că nici o instituţie, nici o autoritate publică nu este atât de apropiată ca primăria. Are o mie de metri, are 500 de metri, are 200 de metri, are doi-trei kilometri şi este aproape ca instituţie. Imediat vine, imediat se apropie, imediat intră, imediat îşi spune păsul. În al doilea rând, un alt aspect este, că este apropiată ca suflet.

Primăria, ca instituţie, ca autoritate publică este apropiată ca suflet. Acolo este un domn, numit primar, care este ales prin majoritatea voinţei populare şi care este, pur şi simplu obligat. Ca şi la biserică, omul vine şi-şi deschide sufletul. îşi spune păsul, îşi povesteşte problema, nevoia cu care se confruntă şi întrucât primarul depinde de votul popular, el este obligat, de circumstanţe şi împrejurări, ca să-şi deschidă sufletul şi să încerce să asculte păsul şi problema cetăţeanului.”

Europa Liberă: Deşi problemele sunt foarte numeroase, revenim domnul Asimionesei. Doamna Nadejda Darie, Dumneavoastră conduceţi destinele comunei Zberoaia de peste 22 de ani. Cum reuşiţi să câştigaţi şi să menţineţi încrederea locuitorilor din sat?

Nadejda Darie: „Sunt pedeplin de acord cu cele spuse de colegul meu. Fiindcă atunci când, într-adevăr, primarul ţine cont de părerile, de doleanţele localnicilor, atunci îi reuşeşte şi munca, pe care vrea să o facă şi pe care o îndeplineşte. Fiindcă atunci, când există o transparenţă totală, când cetăţenii cunosc problemele, care există şi participă nemijlocit la realizarea lor, atunci este şi încrederea cetăţenilor. Ar fi o eroare să zic că, într-adevăr, absolut toţi locuitorii satului, să zicem, au pe deplin încredere în primar. Sunt şi din acei, care oricât demult nu le-ai face, totuşi mai zic: ei, da ce mare lucru a făcut? Sau că aceasta este menirea unui primar, de a rezolva problemele. Într-adevăr şi este. Dar calea pentru a căuta resursele, care sunt necesare pentru rezolvare, sau participarea nemijlocită a cetăţenilor înseamnă foarte şi foarte mult.”
Nadejda Darie


Europa Liberă: Eu ştiu, că pentru a rezolva probleme trebuie neapărat să convingeţi şi locuitorii să se implice. Implicarea cetăţenilor contează foarte mult în dezvoltarea comunitară. Vă reuşeşte?


Nadia Darie
: „Dintotdeauna, de când activez în calitate de primar, am mizat numai pe acest fapt. Fiindcă atunci, când cetăţeanul nu cunoaşte despre ce este vorba, sau când i se face totul, i se pune pe tava, să zicem aşa, atunci lucrul nu este preţuit şi nu reuşeşte. Deaceea, de fiecare dată când avem de rezolvat o problemă, întotdeauna ţinem sfat cu sătenii. Fie prin focus-grupe, fie prin adunări de mahala, sau invitaţii la primărie, sau la casa de cultură, dar cetăţenii numaidecât cunosc situaţia în ansamblu, aşa cum este ea. Şi atunci hotărâm împreună cine şi cum se implică. Fie că unul cu bani, altul prin muncă. Gospodinele satului, de obicei, la fiecare proiect se angajează să pregătească prânzul pentru acei care muncesc. Ca să nu plece lumea acasă, fiindcă e foarte greu să-i aduni la un loc din nou.”

Europa Liberă: Aşa sau altfel, dacă e bine în sat, e şi meritul primarului. Iar dacă multe probleme nu se rezolvă, atunci tot din vina primarului nu se rezolvă. Aşa e domnul Asimionesei?

Vasile Asimionesei: „Da, este amuzant ce aţi spus. Într-adevăr, toate oalele se sparg în capul primarului. Atunci când lucrurile au sorţi de izbândă, şi când proiectul, pe care ţi l-ai propus, are succes, de regulă, oamenii îşi asumă ei succesul. Dar atunci când sunt probleme, primarul nu are decât să primească toate reproşurile, pentru că insuccesele toate sunt puse pe seama primarului.”

Europa Liberă: Dar primarul e un cerşetor? Sau e un om care se descurcă?


Vasile Asimionesei: „În raport cu instituţiile statului este mai mult decât un cerşetor. Este un om umilit. Asta este sintagma, pe care i-o atribui unui primar. Dar eu aş vrea puţin să mă întorc la ceea ce ţine de încrederea populară, pentru că suntem în top, primăriile cu locul trei în ceea ce priveşte încrederea populară. Eu aş vrea să mai fac o remarcă. Un aspect extraordinar, care influenţează foarte mult încrederea populară. Este faptul, că cea mai apropiată instituţie publică, numită primărie, ea poate fi extrem de verificabilă, la toate capitolele. La transparenţă, la informaţii, la activităţi, la acţiuni.

Nicăieri un cedetăţean nu poate să se ducă să verifice cum funcţionează Parlamentul atât de bine, cum poate şi îi este accesibil să vină să verifice cum funcţionează primăria. Pe de altă parte, poate fi verificată fiecare promisiune, făcută de cea mai apropiată instituţie publică. Şi în momentul în care eşti în contact imediat cu cetăţeanul nu ai încotro. Încerci să rezolvi problema. Dai din coate în toate părţile, ca să poţi să îi vii în ajutor cetăţeanului X sau Y. Şi din acest punct de vedere, întrucât există compatibilitatea asta între voinţa cetăţeanului, dorinţa cetăţeanului şi străduinţa primarului, autorităţii publice imediate în apropierea lui, se rezolvă foarte multe lucruri. Pentru că pănă ajungi la Parlament, ajungi la primărie.”

Europa Liberă: Până ajungi la Dumnezeu, te mănâncă sfinţii.


Vasile Asimionesei
: „Până ajungi la preşedintele interimar, ajungi la primărie. Şi primăria încearcă, prin intermediul altor pârghii de influenţă, să rezolve problemele cetăţenilor şi de asta cred eu, că primăria a devenit, ca să spun, o instituţie foarte credibilă şi foarte populară.”

Europa Liberă: Doamna Darie, ştiu că oamenii dau votul de încredere atunci, când promiţi modernizarea drumurilor, realizarea canalizării, apă în fiecare gospodărie. Dumneavoastră o parte aţi reuşit să le onoraţi promisiunile în aceşti 22 de ani. O casă de cultură?


Nadia Darie
: „Să ştiţi, că la capitolul acesta chiar ieri am fost la Fondul de investiţii şi acolo s-a dat startul pentru câştigarea proiectelor ce ţin de infrastructura localităţii. Şi mai ales se pune accentul pe angajarea cetăţenilor din localitate la implementarea proiectului contra plată. Adică, să fie să primească un salariu oamenii. Şi noi intenţionăm să punem în discuţie în focus-grupe, la adunarea generală, printre celelalte probleme ale localităţii şi problema reparaţiei capitale a căminului cultural din localitate. Dacă o să ne reuşească, o să vedem, datr totuşi noi ne punem toate speranţele şi străduinţa ca să ne reuşească, ca să câştigăm un asemenea proiect.”

Europa Liberă: Se apropie o nouă campanie electorală. Aţi dori să mai prelungiţi mandatul de primar?


Nadia Darie: „Să ştiţi, că eu de când am câştigat al cincilea mandat am început, încetul cu încetul, să orientez localitatea, că la următorul mandat n-o să-mi depun candidatura. Adică n-o să mai candidez. Dar, totuşi, o să susţin pe acel candidat, care o să fie cu trup şi suflet pentru localitate. Şi, în măsura cât o să-mi solicite, o să primească ajutorul meu. Adică, n-o să mai candidez în al şaselea mandat.”

Europa Liberă: Domnul Asimionesei?


Vasile Asimionesei: „Sincer să fiu, îmi pare rău să vă spun. Mie imi place foarte mult administraţia publică. Poate ca administraţia nu-mi place nimic mai mult, nici politica, nici altceva. Dar întrucât problemele de zi cu zi sunt extrem de sufocante, probleme sunt deseori nerezolvabile. Şi foarte multe probleme ce ţin de ordin financiar, problema, greutatea asta financiară, prin care trece şi Republica Moldova este de aşa natură, încât dezgustul asupra faptului, ca să nu mai fii la primărie este mult mai mare, decât apetitul de a rămâne la primărie. Sunt în dilemă. O să vedem. Sunt mai mult spre a nu continua în administraţie şi mai puţin spre da. Vedem. Dacă între timp lucrurile mai revin la normal, mai apare o speranţă.”

Europa Liberă: Dar ce înseamnă să revină la normal lucrurile?


Vasile Asimionesei
: „Vorbesc despre situaţia extrem de critică din punct de vederea financiar a Republicii Moldova, prin care traversează la ora actuală. Eu sunt într-o situaţie extrem de delicată cu multe proiecte pe care le-am început şi asupra cărora am mizat cu anumite forţe proprii, din bugetul propriu. Şi am rămas descoperit anul trecut cu vreo trei agenţi economici, cu care am ajuns în instanţă, în judecată, la Curtea de Apel Economică, întrucât nu am putut să-mi onorez contractul. Tăind de la buget 20 de procente, pentru mine, ca primărie, ca instituţie a fost foarte mult.”

Europa Liberă: Deci, nu e atât de uşor să mănânci pîinea de primar?


Vasile Asimionesei: „Eu cred că funcţia de primar este mult mai grea decât funcţia de parlamentar. În Parlament te-ai certat, te-ai dus, te-ai şters pe faţă, ai făcut, n-ai făcut, cetăţeanul nu prea a văzut, n-o prea simţit. Dar aici, fiind în tengenţă cu oamenii de zi cu zi, având un proiect, care trebuieşte în imediata zi să aplici ceva, să întreprinzi ceva şi neputând face lucrul acesta, devii neputincios. Şi atunci dispare şi apetitul ăsta.”

Europa Liberă: Dar nu ridici mîinile în sus, atunci când e greu, pentru că se merită de lucrat.


Vasile Asimionesei: „Nu, eu şi de caracter nu sunt un om, care lasă mîinile în jos. La atâtea probleme prin care am trecut, încă e o minune că mai sunt în administraţie şi asta se datorează stilului de caracter. Rămân în continuare. Îmi face plăcere să scot în capăt foarte multe lucruri începute. Unde am ajuns în impas încerc să fac posibilul şi imposibilul, să accesez alte fonduri, să avansez proiecte.”

Europa Liberă: Succes şi în viitor, succes şi în continuare. Mulţumim foarte mult. Invitaţii dimineţii de astăzi au fost Nadejda Darie, de la Zberoaia, Nisporeni, şi Vasile Asimionesei de la Bălăseneşti, Briceni, edili cu experienţă în administraţia publică locală. Şi amintim că, conform sondajului de opinie publică, primăria se bucurpă de încredere în rândul cetăţenilor.
XS
SM
MD
LG