Linkuri accesibilitate

Festivalul filmului american la Chișinău


Jack Nicholson și Morgan Freeman în The Bucket List
Jack Nicholson și Morgan Freeman în The Bucket List

O săptămînă cu filme de Burton, Eastwood, Linch, frații Coen & cetera

Cele zece filme selectate de Ambasada Statelor Unite pentru ediţia din acest an vizeaza tema concilierii. De ce au ales organizatorii festivalului acest cadru generic am întrebat-o pe Valerie Colby, Ataşatul pentru cultură şi presă al Ambasadei ameriane.

Valerie Colby: ”Aceasta este a patra oară când organizăm Festivalul Filmului American la Chişinău. Prima dată ne-am bazat pe musical-uri, a doua oară pe western-uri, al treilea an am selectat în principal filme cu subiectele legate de justiţie. În acest an am ales tema concilierii. Toate filmele noastre se bazează pe situaţiile de depăşire a provocărilor şi pe acelea de reconstrucţie a relaţiilor pornind de la respectul reciproc. Ne place aceasă temă pentru că ne-a permis să alegem dintr-un număr foarte mare de filme. Anume aşa am ajuns la diversitatea de filme din acest festival”.



Filmul cel mai reprezentativ de pe afişul festivalului, care s-a şi proiectat în ziua de inaugurare, a fost The Bucket List, ceea ce înseamnă la americani "Lista cu ultimile dorinţe". Pelicula din 2007 ni-i prezintă pe doi bărbaţi conştienţi de faptul că au ajuns în faza terminală a vieţii după ce doctorii i-au anunţat că au cancer. Acesta este liantul dintre miliardarul jucat de Jack Nicholson şi mecanicul de culoare care şi-a ratat cariera de învățător, jucat de Morgan Freeman. Ambii s-au pomenit în acelaşi salon de spital de unde începe călătoria lor comună de câteva luni, în timpul căreia îşi împlinesc dorinţele restante ce îi determină să redescopere plăcerea de a trăi.

Iată cu ce impresii au rămas trei dintre cei mai fideli spectatori pe care i-am întâlnit la ultima proiecţie.

„Vin de la filmul The Bucket List, am fost într-adevar foarte impresionată, mesajul principal fiind să luptăm pentru dorinţele noastre şi pentru aspiraţiile noastre, să nu renunţăm înainte de vreme”.

„Eu l-am vizionat mai mulţi ani în urmă şi mi-a plăcut foarte mult şi mi-am dorit foarte mult să-l vizionez cu o coloană sonoră originală pe marele ecran.”

„Ideea de bază este foarte bună şi mi s-a părut un film interesant şi am decis să-l vizionez.”

Despre selecţia de filme am discutat cu criticul de film Marin Turea.

Marin Turea: „Iată mă uit aici în programul acesta, este Big Fish de exemplu, un film de Tim Burton regizorul care a fost anul acesta preşedintele juriului de la Cannes. Iată chiar pe pagina alăturată Gran Torino al lui Clint Eastwood, ca să folosesc un clişeu, un patriarh al cinematogrrafiei americane contemporane. Mai departe, iată avem un film clasic american din anii 80, un alt film, din 2000 cu minunatul Kevin Spasey pe care-i o placere să-l vezi în orice film. Iată un Linch alături, după care fraţii Coen, iată şi un film de desene animate, un Disney dacă nu greşesc”.

I-am cerut lui Marin Turea sa ne dea o lista de adjective ce ar caracteriza cultura cinematografica americana.

Marin Turea: America este ţara cu cel mai mare potenţial economic, politic şi aş îndrăzni să zic chiar şi cultural, este o ţară cu o mobilitate culturală excepţională, cu un diapazon cultural imens cu care nu se poate compara absolut nici o ţară din lume şi lucrurile astea inevitabil se tranferă şi în film adică, avem cinematografie de la A la Z. Rezumând, cinematografia americană este una puternică, extrem de influentă şi poate, cel mai important pentru noi ca spectatori, extrem de diversă.
XS
SM
MD
LG