Linkuri accesibilitate

Reticenţa angajatorilor faţă de tinerii fără experienţă


În Moldova lipsește tradiţia implicării angajatorului în elaborarea programului de studiu

Sub auspiciile a trei ministere cu preocupãri directe sau indirecte față de tineri, la Chișinău a avut loc astãzi un For al meseriilor și profesiilor pentru tinere și un târg al slujbelor organizat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Directorul Agenției, Ion Holban a declarat Europei Libere că angajatori se plâng deseori de pregătirea slabă a tinerilor absolvenți. Cristina Zavatin a aflat însă că și tinerii au nemulțumiri față de angajatori, nu mai puțin importante.

Statisticile oficiale arată că în Republica Moldova sunt în evidenţă peste 54 de mii de şomeri, 19 la sută din aceştea fiind cu vîrste cuprinse între 20 şi 24 de ani. Această categorie de şomeri este şi cea mai vulnerabilă întrucît, pe de o parte are nevoie de condiţii minime ca să-şi înceapă viaţa independentă, pe de altă parte, nu inspiră prea multă încredere din cauza lipsei de experienţă.

Valeriu Boboc are 23 de ani şi este absolvent al unei facultăţi cu profil economic. Deşi are diplomă şi masteratul finisat, nu şi-a găsit slujba dorită pentru că angajatorii de fiecare dată invocau lipsa de experienţă în domeniu. “Eu am încercat cînd am finisat şi nu aveam experienţă, din 70 am rămas cinci prin trei teste am trecut, pînă la urmă au ales pe doi , unul cu cunoştinţe şi unul care avea experienţă doi ani. Băncile comerciale ce m-ar interesa pe mine îmi cer doi ani de experienţă, pentru un tînăr care a finisat este imposibil aşa ceva.”

Şi Dorin Vrabie s-a confruntat cu aceiaşi motivaţie. Atunci s-a văzut silit să plece la Moscova, unde timp de 3 ani a lucrat în domeniul IT. Criza l-a forţat să revină acasa, de un an şi jumătate este în şomaj.”Nu aveam nici o experienţă de muncă şi de asta mulţi angajatori se uitau foarte suspicioşi şi am fost nevoit să plec.”

Analistul economic de la “Expert Group”, Ana Popa consideră că rata ridicată a şomajului în rîndul tinerilor reflectă situaţia de pe piaţa muncii, care în prezent nu oferă locuri noi de muncă. În consecinţă tinerii absolvenţi au şanse mici de angajare. Experta este de părere că rata şomajului în rîndul tinerilor este cauzată de reticenţa anagajatorilor faţă de tinerii fără experienţă, dar şi de un sistem de învăţămînt defectuos care nu oferă studenților un cadru practic de formare profesională.

Ana Popa: „De fapt este şi o deficienţă a sistemului de învăţămînt care nu organizează suficient de bine practica studenţilor şi pe de altă parte a întreprinderilor care nu sunt foarte binevoitoare în luarea studenţilor la practică. În unele cazuri se întîmplă că studenţii, făcînd practică în unele întreprinderi sunt ignoraţi şi nu li se acordă atenţie suficientă. De asemenea şi programul de practică ar putea fi extins ca studenţii care intră pe piaţa muncii să aibă deja practică serioasă în domeniul în care vor să activeze.”

Otilia Dandara, Prorectorul pentru educaţie la Universitatea de Stat din Republica Moldova, notează că nu doar instituţiile de învăţămînt ar fi interesate de pregătirea viitorilor specialişti în funcţie de necesităţile pieţii muncii. Sarcina asta ar trebui să şi-o asume şi angajatorii, atăt timp cît ei sunt principalii beneficiari.

Otilia Dandara: „Planul cadru care reglementează procesul de formare profesională iniţială în cadrul universitar prevede că în orice domeniu de formare profesională, studentul trebuie să ia 15 -20 de credite pentru stagii de practică. Noi nu avem în Republica Moldova tradiţia implicării angajatorului în elaborarea programului de studiu. De multe ori angajatorul zice că studentul este prost pregătit, dar dacă încercăm cumva să-l sensibilizăm şi să-l atragem în elaborarea planului de studiu zice că nu se implică sau nu e competent.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG