Linkuri accesibilitate

Psiholog de școală nouă - protecţia copiilor cu părinți peste hotare


Leonid Bujor

Controversată este ideea recalificării cadrelor didactice în cazul în care nu se vor găsi psihologi profesioniști

Guvernul a propus ca în fiecare şcoală să activeze câte un medic psiholog, avînd ca sarcină principală ajutarea copiilor cu părinţi peste hotare. Guvernul nu ştie exact numărul acestor copiilor, dar cunoaşte că sunt mulţi – zeci de mii. Va găsi guvernul atâţia medici când nici măcar învăţători destui nu are pentru şcolile de la sate?

Ministrul Educaţiei Leonid Bujor spune că dacă pînă la 1 septembrie nu va fi găsit numărul necesar de psiohologi dornici să meargă în şcoală, îi va recruta din rîndul profesorilor de alte discipline.

Leonid Bujor: „Vom face o trecere în revistă să vedem cîţi ne trebuiesc. În condiţiile în care nu vom avea numărul necesar, vom fi puşi în situaţia de a organiza cursuri de recalificare, de perfecţionare a profesorilor de limba română, istorie sau chiar de matematică.”

Acest lucru, spune Lucia Savca, preşedinta Asociaţiei psihologilor practicieni şi directoare a unui centru specializat de consiliere psihologică a copiilor din Chişinău, s-ar putea solda cu o simplă risipire de bani publici.

Lucia Savca: „Un bun matematician nu-şi leapădă materia lui ca să se apuce de un lucru necunoscut. Se vor cheltui doar nişte bani, că sunt profesori care vor să se pensioneze şi-şi mai iau jumătate de salariu ca să aibă pensie mai mare. Sau profesori care au obosit să stea în faţa copiilor. Dacă ar vrea servicii calitative şi într-adevăr un psiholog care să soluţioneze problemele şcolii, să fie un psiholog profesionist. ”

De fapt, pe calea recalificării profesorilor din alte domenii în psihologi şcolari s-a mers o dată la începutul anilor 1990, mai spune Lucia Savca, dar fără rezultat. Pentru a nu fi repetată proasta experienţă, precizează ea, sunt necesare două condiţii – în şcoală să fie aduşi psihologi de carieră, iar salariul acestora să nu fie mai mic decît cel al unui profesor obişnuit, aşa cum este acum. Ar mai fi şi o condiţie organizaţională, crede Lucia Savca, legată de includerea în orar al unor ore de consiliere psihologică:

Lucia Savca: „În Ruşia, România, psihologul are inclus în program tot 18 ore cum are profesorul, nu 40 ca la noi. Dacă ar fi pus în orar, s-ar face un lucru foarte mare. Doar aşa se poate ajunge la profilaxia conflictelor.... Dar atîţia ani de zile încercăm să promovăm ideea asta şi nu reuşim. Avem nevoie de orice în orar, numai nu de psihologie.”

Guvernul va include obligativitatea angajării unui psiholog în şcoli în noul plan naţional cu privire la protecţia copiilor fără îngrijire, gândindu-se în primul rînd la cei cu părinţii plecaţi peste hotare. Psihologul Lucia Savca crede însă că mai mare nevoie de psiholog au copii cu părinţii acasă.

Lucia Savca: „Familii în sărăcie, conflicte între mamă şi tată, infidelitate între soţi, familii refăcute – toate aceastea afectează în primul rînd copiii. Cei cu părinţii plecaţi – le duc dorul. Asta e singura problemă.”

Am reuşit să stau de vorbă cu doi adolescenţi din Chişinău care frecventează un psiholog şi iată ce mi-au spus:

„16 ani este o vîrstă cînd apare responsabilitatea – şi examene, şi note, şi pe acasă de ajutat. Nu ne înţelegem cu părinţii. Psihologul mă ajută să înţeleg lumea mai bine.”

„Am probleme mari cu mama. Îmi place să merg la psiholog că mă ajută să le depăşesc. Şi nu numai eu am probleme de acest gen. Colegii mei mereu au conflicte. Ne certăm din cauza învăţăturii, înfăţişării etc. Dacă ar merge toţi la psiholog, ar fi altfel.”

Solicitaţi de noi, mai mulţi directori de şcoli ne-au spus că susţin nevoia unui psiholog, dar aşteaptă de la guvern de acum încolo mai multă consecvenţă în politicile pe care le promovează în legătură cu acest domeniu. Timp de un an, mi-au spus ei, au fost nevoiţi în cîteva rînduri să concedieze şi să reangajeze din nou specialişti în această postură, pentru că fie era nevoie de redus cadrele didactice din cauza crizei, fie era nevoie de reangajat.
XS
SM
MD
LG