Linkuri accesibilitate

Barometrul de Opinie Publică: descreșterea încrederii în instituțiile statului


Potrivit datelor Barometrului de Opinie Publica, realizat la solicitarea Institutul de Politici Publice, increderea moldevenilor in institutiile statului descreste fata de sondajul precent. Astfel, increderea in guvern a scazut de la 44 % la 27 %, in Parlament de la 41 % la 26 %, in presedintie de la 35 % la 24 %.

Cele mai mici cote de incredere le au partidele politice 17 % si sindicatele 19 %. Moldovenii continua sa aibe cea mai mare incredere in biserica 80 % si in presa 60 %. Potrivit datelor Barometrului de Opinie dat publicitatii astazi la Chisinau, 76 % dintre moldoveni doresc ca religia sa fie studiata in scoli, dar obtional. 15 % se declara impotriva.

In ceea ce priveste partidele politice, daca duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, cu Partidul Comunistilor ar vota 29,5% dintre cei intrebati, cu partidul Liberal Democrat al premierului Filat, 19,2 %, cu partidul Democrat al lui Marian Lupu 9,1 % si cu partidul Liberal al presedintelui parlamentului Mihai Ghimpu, 8 ,2 %. Luate impreuna, partidele aliantei ar acumula 36,5 la suta de procente.

Preferintele electoratului pentru lideri politici il plaseaza pe prima pozitie pe liderul Partidului Democrat Marian Lupu, urmat la citeva sutimi distanta de premierul Vlad Filat si de liderul comunistilor Vladimir Voronin. Cei trei se bucura de increderea a 36 % dintre moldovenii chestionati in acest sondaj. Pe locul 4, cu 30 de procente se plaseaza primarul general al Chisinaului, Dorin Chirtoaca, urmat de presedintele parlamentului, liberalul Mihai Ghimpu.
Marja de eroare a sondajului este de plus minus 3 %.
XS
SM
MD
LG