Linkuri accesibilitate

Dilema guvernului Boc: cum să iasă din criză cu grupuri de interese cu tot? (22)


Monica Macovei pledează în România liberă pentru asanarea achizițiilor publice

Evenimentul zilei si Adevarul consemneaza reactia premierului moldovean Vlad Filat la comparatia pe care Vladimir Putin a facut-o intre Moldova si Kirgizstan. Ideea de transmis era, fireste, cea a unei instabilitati periculoase, pe care Filat o contrazice ferm. Adevarul citeaza si analisti politici, sintetizandu-le opiniile in fraza: “ei se intreaba daca nu cumva Rusia pregateste ceva Chisinaului”. Petre Bogatu isi aminteste ca Moscova a facut consideratii asemenatoare si altadata, cand in locul Kirgizstanului era amenintita ca sperietoare Georgia. Acelasi cotidian relateaza si despre diferente de opinii aparute in interiorul coalitiei de guvernare de la Chisinau. Marul discordiei: data viitoarelor alegeri anticipate, in functie de care partidele isi calculeaza evolutia scorurilor electorale.

Pe Hotnews au fost anuntate in timpul zilei rezultatele ultimului sondaj de opinie din Republica Moldova, pornind de la stirea ca Vladimir Voronin ar fi favoritul cursei prezidentiale daca seful statului ar fi ales prin vot direct. Clasamentul favoritilor incepe asadar cu el, continua cu Marian Lupu, Vlad Filat si, la mare distanta, cu Dorin Chirtoaca. In schimb, in topul increderii Voronin ocupa abia pozitia a treia – informeaza Hotnews.

Disensiuni si in miezul puterii de la Bucuresti, in saptamana marilor decizii privind asumarea raspunderii guvernului pentru masurile de austeritate. Europarlamentarul democrat liberal Monica Macovei, fost ministru al justitiei in guvernul Tariceanu, arata intr-un interviu din Romania libera ca taierea salariilor si a pensiilor nu va rezolva nimic daca nu se asaneaza si domeniul achizitiilor publice. Incercarea lui Macovei de a-si convinge partidul sa adopte criterii de integritate la nivelul guvernului a fost respinsa de 90% dintre pedelistii cu functii – sustine Macovei.

In saptamanalul 22, Andreea Pora identifica dilema premierului Emil Boc: cum sa iesim din criza cu grupuri de interese cu tot. Jurnalista spera sa nu se gaseasca o asemenea iesire si avertizeaza din nou asupra zonelor potential corupte, in care, grosso modo, s-ar regasi clientela actualei puteri.
XS
SM
MD
LG