Linkuri accesibilitate

Un diplomat american critică politica administrației Obama în Europa de est


David Kramer, fost asistent al secretarului de stat pentru Europa si Eurasia în administraţia Bush este de părere că în acest moment, Statele Unite şi Uniunea Europeană nu pot face mai mult în problema transnistriană decât să ceară reluarea negocierilor 5 plus 2 si retragerea trupelor ruseşti.

La acest capitol, Kramer atrage atenţia, într-un interviu cu Europa Liberă, că Republica Moldova ar putea să aibă de suferit „pagube colaterale”, pricinuite de decizia României de a gazdui elemente ale scutului antirachetă american.

După opinia diplomatului, „s-ar putea ca Rusia să folosească acest pretext pentru a argumenta că trebuie să-şi mențină prezenţa militară în Transnistria; este de aşteptat ca Transnistria să folosească şi ea acest argument…”

Kramer a criticat în acest context şi politica administraţiei Obama în Europa de est, susţinând că este atât de preocupată de strategia relansării relaţiei cu Rusia încât ignoră alte ţări din regiune. Dar, adaugă diplomatul,
„În raport cu Moldova, cred că politica administraţiei trebuie lăudată, susţine noua guvernare prin programul Provocările mileniului; dar nu sprijină nici pe departe suficient ţările din Caucaz…”
XS
SM
MD
LG