Linkuri accesibilitate

Controlul provinciei Kandahar, un obiectiv strategic în Afganistan


Forțe americane la Kandahar
Forțe americane la Kandahar

Operațiunea „Cooperare pentru Kandahar” va aduce zeci de mii de militari și sute de civili, fiind cel mai amplu efort american de la începerea războiului.


De la sosirea sa in Afganistan, cu un an in urma, generalul american Stanley McChrystal si echipa sa au in vedere marele obiectiv strategic: provincia Kandahar. Batalia pentru aceasta regiune urmeaza acum. Care sint coordonatele? – e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Kandahar este provincia unde miscarea talibana a fost creata si unde Uniunea Sovietica a pierdut bataliile finale, in anii 80. In urmatoarele luni, prezenta americana in zona va creste simtitor, pe fondul operatiunii „Cooperare pentru Kandahar”, menita sa protejeze locuitorii de pericolul insurgentei si sa faciliteze crearea unei administratii responsabile. Operatiunea va aduce zeci de mii de militari si sute de civili, fiind cel mai amplu efort american de la inceperea razboiului.

Actiunea vizeaza centrul spiritual al insurgentei talibane. In opinia liderilor militari nu este luata in considerare nici o alta alternativa decit succesul, asta inainte de luna decembrie, cind administratia Obama va reanaliza politica in Afganistan. Obiectivul este de a reduce considerabil accesul insurgentilor talibani la populatie si daca asta se va intimpla, talibanii vor pierde credibilitate si surse de recrutare si finantare.

„Daca pierd cea mai importanta regiune este un mare esec”—a declarat generalul McChrystal. Analistii din America se pronunta mai direct atunci cind spun ca aceasta operatiune este un test major al prezentei americane si ca daca esueaza va creste scepticismul populatiei din Afganistan, care tinjeste dupa securitate. “Avem citeva luni la dispozitie” – a spus o oficialitate militara americana, continuind, „Citeva luni pentru a obtina o modificare majora a situatiei”.

Campania se va concentra in trei zone: regiunile rurale din apropiere de Kandahar, zona din jurul orasului si centrul. Spre deosebire de operatiunea Marja cind fortele americane au invadat, eliminind rezistenta talibana si apoi creind o administratie locala, de data aceasta nu americanii urmeaza sa intre in centrul orasului de un milion de locuitori ci politia afgana. Provocarea importanta este si ca guvernul local, care este ineficient si corupt sa reuseasca sa cistige increderea populatiei. Fara o administratia locala eficace, armata americana nu va reusi sa produca modificari substantiale in vietile localnicilor. O oficialitate americana a spus ca operatiunea va fi pierduta sau cistigata nu de armata americana ci de administratia afgana.
XS
SM
MD
LG