Linkuri accesibilitate

Carnavalul culturilor la Berlin, Paradă Gay la Bratislava şi Bucureşti


La carnavalul culturilor (foto: William Totok)
La carnavalul culturilor (foto: William Totok)

Reflecţiile sumare ale unui observator: contramanifestaţia naţionaliştilor radicali, organizată de Noua Dreaptă, s-a remarcat din nou prin intoleranţă şi militantism fundamentalist.


A fost iarăşi un festival al multiculturalismului, aşa cum fusese el conceput în urmă cu 15 ani. Este vorba despre aşa numitul Carnaval al Culturilor, care s-a desfăşurat la sfîrşitul săptămînii în capitala Germaniei. Peste 500 000 de oameni au asistat în Duminica Rusaliilor la această paradă a culturilor. 94 de grupe alegorice, folcloristice şi artistice, plasate pe 60 de maşini, au defilat prin cartierul berlinez Kreuzberg. Potrivit organizatorilor, la carnaval au participat reprezentanţi din peste 70 de ţări, din Africa şi America din Europa şi Asia.

Carnavalul culturilor este o sărbătoare a toleranţei, a prieteniei şi a interculturalităţii trăite. Fiecare îşi are locul aici, grupuri minoritare sau grupuri exotice. Pe bună dreptate se poate spune că acest carnaval a devenit un simbol pentru respingerea tuturor formelor de intransigenţă.

***

Serbări oarecum asemănătoare au avut loc şi în alte oraşe europene, în care toleranţa pentru mulţi este şi a rămas un neologism, neobişnuit, anormal, extravagant şi bizar. Aşa şi la Bratislava, în capitala Slovaciei, unde extremişti militanţi şi violenţi de dreapta au perturbat defilarea participanţilor la o paradă a homosexualilor. Extremiştii i-au atacat pe cei aproximativ 1000 de participanţi cu gaze lacrimogene şi s-au dedat la violenţe contra unor militanţi pentru drepturile omului care se aflau acolo. În cele din urmă, prima paradă de acest fel din Slovacia a fost întreruptă în urma provocărilor violente ale extremiştilor. Nici un singur politician, au relatat agenţiile de presă, nu s-a pronunţat vizavi de incidente.

***

La Bucureşti, unde la sfîrşitul săptămînii trecute a avut loc, de-asemenea, Parada Gay, nu au fost incidente ca şi în alţi ani. Contramanifestaţia naţionaliştilor radicali, organizată de Noua Dreaptă, s-a remarcat din nou prin intoleranţă şi militantism fundamentalist. Arborarea fără nici o reţinere a unor simboluri neonaziste, ca de pildă crucea celtică aplicată pe steaguri verzi, neolegionare, sau purtarea unor tricouri cu efigia lui Corneliu Zelea Codreanu, contravin legislaţiei în vigoare şi încalcă normele consensului antitotalitar, politic european. Se pare că asta nu deranjează pe nimeni la Bucureşti.

Prin declaraţii de genul, „homosexualii sunt pentru societate ceea ce broaştele sunt pentru un ecosistem”, lansate de către un politician al partidului care se află la guvernare, se încing flăcările intolerenţei. Din păcate, prea puţini au protestat împotriva unor astfel de ieşiri vrăjmaşe şi inadmisibile într-o societate civilizată şi democrată.
Previous Next

XS
SM
MD
LG