Linkuri accesibilitate

Fiecare tînăr venit pe piața muncii trebuie să dispună de o meserie


Ion Holban
Ion Holban

Ion Holban: „40% dintre tinerii nu doresc să studieze specialitatea pe care şi-au ales-o”


Astăzi, sub auspiciile a trei ministere cu preocupări directe sau indirecte faţă de tineri, la Chişinău, în Palatul Republicii, se va desfăşura un For al meseriilor şi profesiilor pentru tineret. Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va organiza în cadrul acestui for un Târg specializat al locurilor de muncă pentru tineri. Plâng oare şi cei tineri când este vorbă de un loc de muncă? Vom discuta în această dimineaţă cu domnul directorul al respectivei agenţii Ion Holban
.

Europa Liberă: Domnule director, la dumneavoastră la Agenţie câţi tineri sunt angajaţi, mă refer la bărbaţi, că doamnele sunt prin definiţie tinere?

Ion Holban
: „Cu părere de rău bărbaţi suntem cam puţini, fiecare al cinci-lea angajat este bărbat, adică tânăr, voios şi cu dorinţă de a munci”

Europa Liberă: Doamnele sunt iarăşi majoritare la greu.

Ion Holban: „Cu părere de rău...”

Europa Liberă: Potrivit unui sondaj mai vechi – şi nu cred că datele problemei s-or fi schimbat prea mult - doar ceva peste 8 procente din tinerii respondenţi sunt ferm convinşi că nu ar pleca la muncă în străinătate, chiar dacă li s-ar oferi această oportunitate. Credeţi că forul organizat astăzi poate schimba cât de cât această situaţie?

Ion Holban
: „Noi cunoaştem problematica tinerilor pe piaţa forţei de muncă. Acum doi ani am efectuat un studiu amplu despre situaţia tinerilor pe piaţa muncii. Semnificativ pentru Republica Moldova este faptul că 40 la sută dintre tinerii care se aflau în studii recunoşteau că nu doresc să studieze până la urmă meseria sau specialitatea pe care şi-au ales-o. Acesta e paradoxul.

De aceea la foarte mulţi tineri care vin pe piaţa de muncă nivelul cunoştinţelor în domeniu lasă foarte mult de dorit pentru angajatori. Revin la evenimentul de astăzi care va avea loc la Palatul Republicii, acolo stăpânii vor fi tinerii din ţară. Vom promova Forul meseriilor şi profesiilor, şi va fi organizat şi un târg al locurilor de muncă pentru tineri. Şansele tinerilor depind de ei. Este un târg unde tineretul are posibilitatea să intre în dialog direct cu angajatorii. Se propun mai mult de 1500 de locuri de muncă, 30 de instituţii de învăţământ superior, mediu de specialitate vor promova meseriile care sunt solicitate pe piaţa foarţei de muncă.”

Europa Liberă: Există însă nişte cifre care să arate că acţiuni de genul acesta în trecut au avut un efect notabil, că situaţia tinerilor pe piaţa muncii s-a schimbat în bine?


Ion Holban: „Foarte mulţi tineri aşteaptă ca după terminarea Târgului Locurilor de muncă să-şi găsească cu toţii un loc de muncă. Târgul are obiectivul clar de a informa despre situaţia pe piaţa forţei de muncă, pentru a-i îndruma pe tineri să facă primul pas, pentru a începe un dialog cu agentul economic, să cunoască care sunt cerinţele, condiţiile şi salariile. În prima zi se negociază cu 33-35 la sută dintre tineri, iar 20 la sută în timp de o săptămână două îşi găsesc un loc de muncă”.

Europa Liberă: De fapt, care categorie de vârstă cuprinsă între 15 şi 29 de ani suferă mai mult sau se simte mai prost pe piaţa muncii?

Ion Holban: „Desigur tinerii care au absolvit învăţământul secundar profesional, începând de la 18-19 ani. Noi promovăm ideea ca tinerii să se înmatriculeze la instituţiile de învăţământ de orice nivel numai la acele meserii care au o perspectivă pentru economia naţională. În cazul de faţă în ultimii doi ani de zile ANFOM organizează câteva prognoze pe piaţa muncii şi stabilim unele meserii specialităţi care vor fi în dezvoltare pe un an înainte”

Europa Liberă: Şi ce meserii ar garanta un loc de muncă pentru un tânăr?


Ion Holban: „Într-o măsură oarecare sunt meseriile de muncitori în industria uşoară, confecţiilor, industria lemnului, metalului, în ramura de acordare a serviciilor, în învăţământ, mai ales în mediul rural, medici – iată meserii care sunt pe primul plan”

Europa Liberă: Păi, dacă sunt pe primul plan mai sunt şi bine plătite?


Ion Holban: „Dilema principală dintre angajator şi tânăr este că cel din urmă doreşte neavând practică şi o calificare înaltă vrea să aibă un salariu mare, iar angajatorul doreşte un tânăr la locul de muncă dar care să cunoască foarte bine meseria. În ultimii ani am promovat foarte multe locuri de muncă chiar şi în străinătate cu salarii aş zice acceptabile pentru viaţa din Republica Moldova cu 5-8 mii de lei, dar este vorba de locuri de muncă mai mult pentru muncitori”

Europa Liberă: Dar poate, domnule Holban, ar fi de fapt o bucurie că tinerii nu prea intră pe piaţa muncii ? Poate că este mai benefic şi pentru ei, dar şi pentru societate ca ei să se consacre studiilor, să investească în instruirea şi educaţia lor, ca în viitor să aibă venituri mai puţin jalnice decât de pot avea acum?


Ion Holban: „Sunt de acord cu viziunea dată, dar noi propunem o cale mai clară. Fiecare tânăr venind pe piaţa forţei de muncă trebuie să dispună de o meserie, de o specialitate. Ce îşi alege tânărul, care nivel de studii – aici e problema cea mai mare. Economia naţională are nevoie acum de cadre înalte muncitoreşti”

Europa Liberă: Vă mulţumim, dle Holban. Invitatul emisiunii din această dimineaţă a fost, doamnelor şi domnilor, Ion Holban, director al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
XS
SM
MD
LG