Linkuri accesibilitate

Tensiuni slovaco-ungare în ajunul votării legii facilitării cetățeniei maghiare


Premierul slovac Robert Fico, al cărui partid SMER are şanse mari să câştige alegerile din iunie, a spus că intenţia Budapestei este „o ameninţare la adresa securităţii Slovaciei”.


Parlamentul Ungariei urmează să adopte astăzi o lege care uşurează obţinerea cetăţeniei ungare de către etnicii maghiari din statele vecine. Dintre ţările cu minorităţi ungureşti numeroase, a protestat numai Slovacia. Detalii are Mircea Ţicudean
.

Conducerea Slovaciei şi-a exprimat ieri nemulţumirea în legătură cu planul Ungariei de a acorda cetăţenie etnicilor maghiari din ţările vecine, al căror număr este estimat la peste două milioane. Deşi România are cei mai mulţi etnici unguri, un milion şi jumătate, ţara care protestează cel mai vehement este Slovacia, unde trăiesc aproximativ 500.000 de unguri – adică o cincime din populaţia ţării.

Premierul slovac Robert Fico, al cărui partid SMER are şanse mari să câştige alegerile de luna viitoare, a spus că intenţia Budapestei este „o ameninţare la adresa securităţii Slovaciei”. Guvernul de la Bratislava a avertizat că va pregăti o lege prin care ungurilor care obţin cetăţenia Ungariei le va fi retrasă cetăţenia slovacă. Iar Parlamentul slovac a dat ieri o declaraţie în care avertizează chiar împotriva revizuirii tratatului de la Trianon, cel care a luat Ungariei două treimi din teritoriul istoric, după primul război mondial, în favoarea noului stat cehoslovac şi a României.

Un oficial guvernamental de la Budapesta, vicepremierul desemnat Zsolt Semjen, a spus că reacţia Bratislavei este „isterică” şi face parte din campania electorală aflată în plină desfăşurare în Slovacia.

România, care acordă ea însăşi cetăţeniei moldovenilor, printr-o schemă asemănătoare cu cea propusă de unguri, n-a reacţionat în nici un fel, iar Slovenia, ţara care are şi ea minoritate maghiară, a spus că noua lege este o problemă internă a Ungariei. Potrivit mediilor de informare din Cehia, interesul pentru cetăţenia ungară este minim printre ungurii din Slovacia, mai ales că ea nu aduce nici un fel de avantaje concrete.

Ungaria şi Slovacia sunt ambele membre în Uniunea Europeană, şi-au deschis total piaţa muncii una pentru cealaltă şi nu mai au controale la graniţa comună, fiindcă au aderat la spaţiul Schengen, iar nivelul de trai în cele două ţări este cam acelaşi.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG