Linkuri accesibilitate

26.05 - București: Un proiect de fuziune a marilor confederații sindicale


BNS vrea ca noua confederaţie să nu fie afiliată politic dar CNSLR a semnat deja un acord de cooperare cu PDSR.


26 mai 2000

Actualitatea românească. Moderator: Sabina Fati; corespondent: Andreea Pora).

Un proiect de fuziune a marilor confederații sindicale
.

Blocul Naţional Sindical şi CNSLR Frăţia proiectează o fuziune a celor două mari confederaţii sindicale.
Acestea controlează circa 60 la sută din totalul mişcării sindicale. A fost exclusă din start confederaţia Cartel Alfa de orientare creştin-democrată.

În prag de alegeri locale şi generale însă, fuziunea pare să întâmpine probleme: divergenţele de opinie sunt pronunţate mai ales când vine vorba de relaţia cu lumea politică.

BNS vrea ca noua confederaţie să nu fie afiliată politic dar CNSLR a semnat deja un acord de cooperare cu PDSR. Paul Tudoran, liderul Frăţiei declară în acest moment că nu este dispus să renunţe la acordul de colaborare cu social-democraţii.

În campania trecută însă şi BNS a încheiat un acord de colaborare cu partidul Democrat. Aşa că orice pretenţie de neutralitate politică din partea noii confederaţii poate fi pusă sub semnul întrebării.

Bogdan Hossu, liderul Cartelului Alfa salută planurile de fuziune dar atrage atenţia că noua confederaţie va fi benefică mişcării sindicale numai dacă se ţine departe de jocurile politice. În acest moment există 18 confederaţii sindicale în România.
XS
SM
MD
LG