Linkuri accesibilitate

26.05 - București: Delicvenţa şi situaţia din penitenciare


Gabriel Andreescu
Gabriel Andreescu

Un studiul inițiat de Direcția penitenciarelor arată că romii reprezintă cam 17,5 – 20% din populaţia penitenciarelor, 75,1% sunt români iar 7,7% sunt de alte naţionalităţi.


26 mai 2000

Actualitatea românească
. (Moderator: Sabina Fati; Comentariu: Gabriel Andreescu).

Delicvenţa şi situaţia din penitenciare.”

„Asocierea ţiganilor cu delicvenţa este una din cele mai constante mesaje adresate opiniei publice. Este o pură stereotipie, cum declară promotorii drepturilor omului, există o bază faptică, mai corect statistică a aceste mentalităţi ?

Exceptând un studiu limitat din 1996, nu a existat până astăzi nici un studiu serios asupra prezenţei romilor în penitenciare. ... Departamentul penitenciarelor a iniţiat o cercetare, pe care a făcut-o publică chiar zilele trecute”. Studiul arată că romii reprezintă cam 17,5 – 20 la sută din populaţia penitenciarelor. 75,1 la sută sunt români iar 7,7 la sută sunt alte naţionalităţi.

Asociaţiile romilor consideră că în România trăiesc aproximativ un milion şi jumătate de ţigani. Recensământul din 1994 vorbea de nici 500 de mii de romi. Ceea ce însemnă că romii ajung în penitenciare de două ori mai des decât neromii.

Proporţia cea mai însemnată de romi este cea care corespunde vârstelor între 22 şi 26 de ani. La români este între 22 si 31 de ani. Concluzia ar fi că infracţionalitatea începe mai devreme la romi.

Procentul părinţilor fără ocupaţie este dublu la romi faţă de români, doar 1,5 la sută din romi au taţi cu o ocupaţie intelectuală. Peste 30 la sută sunt însă muncitori. Un sfert din deţinuţii romi sunt fără ocupaţie, comparativ cu numai 9 la sută din deţinuţii români.
XS
SM
MD
LG