Linkuri accesibilitate

Sondaj de opinie CBS AXA la comanda Fondului „Priznanie”



Ion Jigău: „Un lucru este clar – ei doresc o mînă forte. De fapt, ce înseamnă ordine şi tot ce urmează? Nu-i interesează că ăsta va fi un dictator sau altceva. Doresc pîine mai ieftină, dacă e să vorbim aşa. Doresc o prosperare economică. O mai mare implicare a statului, că de fapt asta înseamnă o mînă forte, în toate treburile statului. Deci, lucrul ăsta s-a văzut clar, foarte evident în sondaj.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, continuă să fie o diversitate de susţinere, care nu va face posibilă o majoritate clară.


Ion Jigău: „Da sigur. În primul rând, raportul este aproximativ 34 la 30, în favoarea Alianţei din întreg electoratul. Asta nu-i scoatere din urne. Ceea ce înseamnă că va fi raportul cam care este astăzi. Asta înseamnă că ei trebuie să se înveţe să negocieze între ei. Să găsească acel compromis, care ar permite deblocarea sistemului politic al nostru.”

Europa Liberă: Cum comentaţi poziţia comuniştilor care sunt într-o lungă perioadă deja de şedere în opoziţie. Le-a priit lor această situaţie? Sau dimpotrivă?


Ion Jigău: „Trendul este descrescător, uşor scad. Altceva e că ei scad foarte greu, din cauza că ei au cel mai fidel electorat, adică nucleul cel mai dur, care este în jur de 27 la sută. Şi în sondaj e 30 la sută, dar nucleul dur-dur este de 27 la sută. În jur de 27 la sută, el poate să varieze. Bineînţeles, o campanie poate schimba acest tablou, din cauza că din ierarhia lor de partid, de aceea şi şi-au păstrat electoratul, dar din ierarhia de partid unele elemente au dispărut. Această piramidă va fi stabilă atunci sau nu? Ei au pierdut resursele administrative. Vor avea ei capacitatea de mobilizare a electoratului sau nu? Din cauza asta, în principiu, n-aş fi atât de optimist, dacă aş fi la ei.”

Europa Liberă: Cui îi convine cel mai mult să se desfăşoare acum alegerile? Când înţeleg că 70 din electori vor alegeri anticipate?

Ion Jigău: „Păi, în primul rând lor. Că din cauza, cu cât mai mult trece, trendul este descrescător. Şi atunci, zecime cu zecime ei se aşează. Fiindcă este şi un proces natural demografic. Şi atunci lor le convine cât mai degrabă. Restul partidelor: aşa şi aşa.”

Europa Liberă: Adică nu pierd trenul.

Ion Jigău: „Nu pierd trenul. Dacă nu vor face erori, fiindcă tot ţine de cum vor ţine ei manivela puterii.”

Europa Liberă: Ceea ce priveşte compartimentul de popularitate personală. Cum interpretaţi datele pe care le-aţi obţinut?

Ion Jigău: „Este clar că au rămas trei lideri mai sus: Voronin, Filat şi Lupu. Filat şi Lupu în funcţie de contextul politic general, adică de atmosfera din societate. În unele situaţii unul o să-l întreacă pe celălalt şi invers.”

Europa Liberă: Adică, dacă vorbim în terminologie de ciclişti, tricoul galben al liderului este îmbrăcat de Voronin.

Ion Jigău: „Da, acuma da. Dar asta poate fi pe o scurtă distanţă – ţine de conjunctura generală, care va fi la momentul alegerii.”

Europa Liberă: În schimb Filat, din date, rezultă că este campion la creşterea popularităţii.


Ion Jigău: „Da, la tempul de creştere, da. Pe urmă, cu o diferenţă mare e altcineva. Următorii sunt Chirtoacă şi cu Ghimpu, care de fapt este un partid bicefal. Liberalii sunt un partid bicefal, care au aproximativ, un pic de diferenţă, dar nu e mare diferenţă între unul şi altul. După care, iar cu mare diferenţă, sunt alţi lideri.”
XS
SM
MD
LG