Linkuri accesibilitate

Comisarul European pentru economie, Ollie Rehn cere reforme structurale care să asigure cresterea durabilă a economiilor europene

Italia a urmat exemplul Spaniei, Portugaliei şi desigur Greciei şi a anunţat reduceri drastice ale cheltuielilor bugetare, în jur de 26 de miliarde de euro în următorii doi ani. Iar reducerile vor atinge spitalele si autostrăzile, salariile şi pensiile (prin prelunginrea vârstei de pensionare a angajaţilor publici). Şi totuşi, moneda unică europeană continuă să se devalorizeze.

Moneda unica se apropie rapid de cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani în raport cu dolarul american, de 1,21. Căderea monedei unice a fost progocată de criza datoriei externe a Greciei, dar a fost adâncită, paradoxal, de măsurile drastice de austeritate, anunţate de guvernele din Spania, Portugalia, Marea Britanie şi acum Italia. Pentru că pieţele financiare se întreabă dacă aceste ţări vor mai putea finanţa programe constisitoare de relansare a economiilor, cum au făcut anul trecut. Cu success, urmând exemplul Statelor Unite.

Între austeritatea fiscală, cerută de Germania, cea mai puternică economie europeană, şi imensele datorii externe sau deficite bugetare, multe guverne europene par să nu găsească un echilibru.

Ministrul german de finanţe Wolfgang Scheuble, unul din arhitecţii planului de salvare a Greciei, a avertizat în parlamentul german că moneda unică trebuie apărată, pentru că fără ea, stabilitatea econlomică a Europei este pusă sub semnul întrebării.

Pe de altă parte, Comisarul European pentru economie, Ollie Rehn cerea astăzi, la reuniunea Forumului economic European de la Bruxelles, mai multe reforme structurale care să asigure cresterea durabilă a economiilor europene: flexibilizarea pieţii de muncă, mai multe investiţii în educaţie şi înaltă tehnologie, împozite care să încurajeze investiţiile. Toate măsuri care cer cheltuieli bugetare. Sau cel puţin, schimbarea priorităţilor.

Între atâtea planuri contradictorii, cel puţin la prima vedere, nu este de mirare că “investitorii de pe bursele internationale au intrat în tangaj” – după cum declara astăzi un expert financiar american , citat de agentia AP.

Bursele europene au înregistrat cele mai serioase pierderi din ultimele 9 luni, afectate fiind băncile şi societăţile petroliere.
XS
SM
MD
LG