Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Construcția podului Vidin-Calafat stagnează


Proiectul rutier Vidin-Calafat
Proiectul rutier Vidin-Calafat

Proiectul este în întîrziere de 465 de zile fața de graficul inițial iar costul proiectului a crescut cu 30 de milioane de euro.


În acest moment, între România şi Bulgaria există un singur pod, cel de la Giurgiu-Ruse, mult prea puţin faţă de volumul transportului rutier european care traveresează cele doua ţări şi faţă de dezvoltarea relaţiilor comerciale sau turistice romano-bulgare. Al doilea pod este în construcţie: Calafat-Vidin. Construcţia lui este în întârziere, asa cum aflam din jurnalul de corespondent, semnat de Petio Petkov
.

Podul dunărean Vidin-Calafat este cel mai important proiect comun bulgaro-român, finanțat în mare parte cu bani din Uniunea Europeană. Constructor principal este compania spaniolă FCC.

Acum cîteva zile ambasadorul Spaniei la Sofia, Jorge Fuentes, a avertizat ca o serie de probleme împiedica bunul mers al lucrărilor. Compania FCC a cumpărat terenuri pe malul bulgăresc al Dunării în scopul a-și asigura cele peste 1 milion de tone de pietriș necesare pentru întărirea fundamentului podului. Acordarea unei licențe însă întîrzie. În aceste condiții podul poate fi predat în 2014 sau chiar în 2015, in loc de iunie 2012, a avertizat diplomatul spaniol.

Proiectul este finanțat parțial din programul de preaderare ISPA. La cererea comună a Bulgariei și României termenul programului a fost prelungit deja cu 2 ani de către Comisia europeană. O nouă prelungire este imposibilă.

Printre celelalte probleme cu care se confruntă constructorii a fost menționată întîrzierea procesului de înstrăinare a terenurilor și schimbarea unor elemente ale construcției. Din cauza acestor probleme s-a ajuns deja la o întîrziere de 465 de zile fața de graficul inițial iar costul proiectului a crescut cu 30 de milioane de euro.

Cu aproape 100 000 de angajați, FCC este printre primele cinci companii spaniole în domeniul construcților. A executat proiecte în 54 de țări. În afara de podul dunărean constructorii spanioli lucrează la două lacuri de acumulare în Bulgaria de sud.

Între timp, ministrul economiei și energeticii Rosen Plevnaliev a anunțat la o conferință internaționala dedicată dezvoltării regiunii dunărene cu participarea eurocomisarului Johanes Haan, că Uniunea Europeană este dispusă să investească în zonă 100 de miliarde euro. Printre cele 250 de proiecte prezentate de Bulgaria și România se numără și cele pentru construirea a încă două poduri dunărene – la Silistra-Călărași și Oriahovo-Bechet.
XS
SM
MD
LG