Linkuri accesibilitate

Terminologie confuză într-o materie inundată de formule vagi


Oazu Nantoi
Oazu Nantoi

Oazu Nantoi: „Pronunțîndu-se pentru un 'statut corespunzător al Transnistriei', Kazahstanul sporește confuzia terminologică, demonstrînd ineficiența OSCE-ului în aplanarea conflictelor”

Activismul Kazahstanului în problema reglementării transnistrene, o ţară cu un nivel de democraţie diferit de cel al ţărilor occidentale, se poate explica prin dorinţa de a demonstra că preşedinţia sa în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa poate fi una de succes, este de părere expertul Oanu Nantoi.

Referitor la introducerea unor termeni noi în limbajul curent al procesului de reglementare, cum ar fi cel de „statut corespunzător” ce ar trebui acordat Transnistriei, un termen pe care l-a folosit astăzi la reuniunea de la Astana ministrul kazah de externe Kanat Saudabaev, expertul Oazu Nantoi are următoarea explicaţie:

„În primul rând, în ceea ce priveşte problema transnistreană, actorii implicaţi preferă să utilizeze nişte formule vagi, care lasă mult spaţiu pentru interpretări şi tălmăciri. Să nu uităm că aceeaşi Federaţie Rusă utilizează sintagma „un statut juridic special garantat cu certitudine”, etc. Acest „statut juridic special garantat cu certitudine” a fost descris în Memorandumul Kozak – asta este viziunea Federaţiei Ruse.

Iar în ceea ce priveşte poziţia Kazahstanului, ea este, să spunem aşa, şi mai interpretabilă. Deoarece, să nu uităm că există legea cu privire la principiile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din raioanelor de Est ale Republicii Moldova din 22 iulie 2005 şi această lege nu a fost anulată de nimeni.

Altceva este că şi Constituţia şi legislaţia Republicii Moldova este sfidată de regimul de la Tiraspol şi de Federaţia Rusă. Şi nu trebuie să acordăm prea multă importanţă declaraţiilor făcute în cadrul OSCE. Deoarece OSCE nu şi-a demonstrat eficienţa în nici o zonă de conflict. Şi OSCE are probleme atunci când Federaţia Rusă declară că nu va plăti cotizaţiile, etc. Şi faptul că toate summit-ele ministeriale ale miniştrilor afacerilor externe ale OSCE au eşuat pe parcursul ultimilor 5 ani de zile, atunci când s-a încercat adoptarea unei rezoluţii pentru Republica Moldova, deci, n-a schimbat nimic în desfăşurarea evenimentelor”.

Europa Liberă: Deci, dumneavoastră credeţi că aceste consultări, în formatul 5+2, nu se pot solda cu rezultate palpabile?

Oazu Nantoi: „Eu sunt categoric convins că consultările nu duc la nimic. Pentru ca situaţia să fie schimbată, se cer acţiuni îndreptate asupra regiunii transnistrene, raioanelor de Est ale Republicii Moldova, în urma cărora trebuie să profite oamenii de rând din stânga Nistrului şi să fie marginalizaţi oponenţii agresivi ai statalităţii Republicii Moldova, indiferent de cum se prezintă ei: preşedinţi, deputaţi, etc.”
XS
SM
MD
LG