Linkuri accesibilitate

Ministerul Educației nu renunță la plafonarea locurilor de studiu contra plată


Ministrul educației Leonid Bujor

Proiectul planului de înmatriculare permite totuși o creștere cu 3 mii de studenţi la studiile contra plată

Guvernul va restricţiona şi în acest an admiterea în baza de contract în universităţi, crezînd că dacă acestea ar avea mînă liberă, ar înscrie studenţi peste capatatea fizică de a-i putea instrui. Rectorii cred însă că nu e treaba statului de a planifica numărul de locuri oferite de universităţi contra plată studenţilor şi cer anularea restricţiilor.

Argumentul pe care îl scot în faţă instituţiile de învăţămînt superior este că din moment ce nu poate acoperi decît a treia parte din cheltuielile universităţilor, guvernul ar face bine de le-ar lăsa libertatea de a-şi aduna restul fondurilor necesare pentru instruirea studenţilor din contul studiilor cu plată.

Ana Guțu
Deputata Ana Guţu, vice-rector al Universităţii Libere Internaţionale din Moldova: “Salarizarea mai mult sau mai puţin decentă a profesorilor ar fi imposibilă fără sursele accumulate din contul învăţămîntului contra plată. Restricţionarea este distrugătoarea pentru universităţi şi din perspectiva că continuă exodul tinerilor. Doar un exemplu – România oferă în acest an 5 mii de burse – este bine, dar din moment ce 5 mii de tineri pleacă, dacă le mai restricţionăm şi numărul de locuri la contract universităţile rămîn fără studenţi.”

Mai multe universităţi au cerut Ministerului Educaţiei să renunţe la plafonarea locurilor contra plată. Guvernul ar trebui să-şi reducă intervenţia doar la planificarea comenzii de stat pe care o finanţează, cred managerii acestor universităţi.

Ministrul educaţiei Leonid Bujor crede însă că în urma unei astfel de decizii, în goana după cîştig universităţile ar înscrie studenţi mult peste capacitatea lor fizică de a-i instrui.

Leonid Bujor: “Considerăm inoportună această soluţie. Dacă le-am permite, unii conducători ar organiza studiile universitare în trei schimburi. Întrebarea este - au ele capacitatea necesară? De aceea, am majorat nesubstanţial numărul de locuri contra plată, astfel încît să le permitem universităţilor să funcţioneze. Decizii radicale cum ar fi scoaterea restricţiilor nu sunt binevenite actualmente”.

Un alt motiv invocat de ministrul Bujor este că o astfel de decizie ar accentua şi mai mult discrepanţa între cererea de pe piaţa muncii şi oferta de specialişti pe care îi pregătesc universităţile.

Leonid Bujor: “Universităţile dau prioritate la două-trei facultăţi, cum ar fi dreptul, economia, care continuă să fie solicitate de absolvenţi, chiar dacă există o suprasaturaţie pe piaţă. Noi credem că există şi alte domenii, mai necesare.”

Chiar dacă va menţine plafoanele, aşa cum rezultă din proiectul planului de înmatriculare ce va fi supus zilele viitoare dezbaterilor în executiv, cabinetul de miniştri va permite în acest an universităţilor să înscrie cu 3 mii de studenţi mai mulţi la studiile contra plată. Este o creştere de 13 la sută faţă de anul precedent.

Expertul în politici educaţionale, Anatol Gremalschi căruia i-am solicitat un punct de vedere, crede că, deocamdată, statul trebuie să-şi menţină reglementările legate de numărul de locuri la contract.

Anatol Gremalschi
Anatol Gremalschi: “Ar trebui să existe nişte mecanisme foarte clare care să reglementeze de cite sali de clasă, locuri în biblioteci sau cămine etc. are nevoie o universitate pentru a instui un număr anumit de studenţi. În situaţia în care aceste reglementări nu există, mai bine păstrăm restricţia ca să nu permitem universităţilor să-şi depăşească capacitatea.”

Rectorii spun însă că pentru aceasta există procedura de acreditare a instituţiilor de învăţămînt superior pe care universităţile trebuie s-o treacă o dată la cinci ani. Replica Ministerului Educaţiei este că acest mecanism de evaluare a capacităţii universitare va putea fi luat în calcul doar cînd de el se va ocupa o instituţie independentă şi nu subordonată ministerului cum este în prezent.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG