Linkuri accesibilitate

Prioritatea proiectelor de integrare a infrastructurilor


Valeriu Lazăr și Adrian Videanu
Valeriu Lazăr și Adrian Videanu

Colaborarea economică moldo-română, dezbătută în cadrul comisiei interguvernamentale, este în creștere la capitolul schimburi comerciale, dar șchioapătă pe segmentul investiții

Relaţiile economice dintre RM şi România se află pe un făgaş ascendent, constată experţii de la Chişinău. Chiar şi în perioada cînd au existat animozităţi între aceste două state, România a rămas principalul partener comercial al Moldovei, iar în 2008 a devenit cea mai importantă piaţă de desfacere pentru economia moldovenească, devansînd Federaţia Rusă. Experţii constată totuşi că aceste relaţii nu sînt valorificate pe deplin.

Chiar dacă volumul schimburilor comerciale este îmbucurător, şi datorită acordului de mic trafic la frontieră, analistul economic Sergiu Gaibu spune că relaţia şchiopătează încă pe segmentul investiţii.

Sergiu Gaibu: „S-au făcut foarte multe lucruri din punct de vedere juridic. Deja mediul de afaceri însuşi e acela care trebuie să exploateze aceste oportunităţi care au fost create de către oficialităţi. Se fac foarte multe reforme la momentul actual şi în zonele libere se intensifică deja activitatea de business. Trebuie să recunoaştem însă că mai sînt o serie întreagă de minusuri care nici nu ţin direct de sectorul economic, cum ar fi de pildă reglementările în domeniul migraţiei. Pentru unii investitori care vin cu capital în Moldova în multe situaţii apar probleme cu viza de reşedinţă, cu dreptul de şedere în ţară”.
Expertul Valeriu Prohniţchi găseşte o altă explicaţie pentru investiţiile slabe ale României în RM.

Valeriu Prohniţchi: „Acum, în acest moment, România este într-o situaţie financiară şi economică destul de proastă. Aş spune chiar mai proastă decît Republica Moldova din unele puncte de vedere. Investitorii români acum cu greu găsesc bani ca să finalizeze proiectele în ţara lor, nemaivorbind de Republica Moldova”.

În atenţia celor două state ar trebui să fie pe primul loc proiectele de integrare a infrastructurilor, este de părere directorul centrului analitic Expert Grup.

Valeriu Prohniţchi: „Comerţul nostru feroviar cu România este în mare măsură împiedicat de incompatibilitatea ecartamentelor feroviare. Eu cred că avem nevoie de dublarea acestor ecartamente pe porţiunea Chişinău-Iaşi şi pe porţiunea Ocniţa-Bălţi-Iaşi. Dar de asemenea avem nevoie de o integrare mai bună la nivelul conexiunilor rutiere. Avem nevoie de mult mai multe poduri, mult mai multe puncte de trecere a frontierei decît avem în prezent”.

Ministrul român al Economiei Adrian Videanu, aflat la Chişinău pentru a lua parte la cea de-a cincea sesiune a Comisiei interguvernamentale de colaborare economică între cele două ţări, a declarat că se fac paşi concreţi în acest sens. Unul dintre proiectele despre care a discutat cu partea de la Chişinău este cel de interconectare a infrastructurilor energetice: de gaz natural şi electrică.

Întrebat de ziarişti cît de real este acesta, Videanu a răspuns: „Muncitorul e pe drum, cară ţeava după el. Vreau să vă spun că unele proiecte sînt în derulare în momentul de faţă. Dacă vorbim de linia de 110 KW Fălciu-Boteşti care spre sfîrşitul acestui an va deveni o realitate, mare parte din linie este realizată pe teritoriul României. Chiar astăzi au avut loc discuţii între Transgaz şi Moldovagaz legate de finalizarea ultimelor detalii tehnice pentru conducta de gaze Iaşi-Ungheni şi bineînţeles linia de 400 kw Suceava-Bălţi care este foarte aproape în a fi finanţată de către Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare”.

Amintim că experţii din RM au vorbit despre nevoia interconectării sistemelor energetice ale celor 2 ţări încă la începutul anului 2009, cînd Ucraina a stopat livrările de gaze către Europa Centrală şi de Vest. RM a rămas şi ea atunci fără gaze aproape 2 săptămîni.

Ministrul român Videanu a vorbit şi despre deschiderea unui centru de afaceri la Chişinău, pentru a impulsiona investiţiile româneşti în RM.
Previous Next

XS
SM
MD
LG