Linkuri accesibilitate

Mărşăluind în Piaţa Roşie (The Economist)


Reapropierea Rusiei de Occident este fragilă pentru că se bazează pe ideea unei modernizări care nu are cum să reuşească fără liberalizare


Revista britanică „Economist” scrie într-un articol intitulat „Mărşăluind în Piaţa Roşie” că Rusia are o politică externă mai pragmatică, dar nu şi voinţa de a face reforme interne. Pornind de la recenta participare a militarilor occidentali la parada de Ziua Victoriei, de la Moscova, „Economist” scrie că politica externă rusească s-a schimbat mult, şi nu doar la nivel simbolic sau retoric. După 40 de ani de negocieri dificile, Rusia a semnat tratatul frontierei maritime cu Norvegia, iar în Ucraina îşi promovează interesele într-o manieră civilizată, recurgînd la ceea ce se numeşte în engleză „soft power”.

Normalizarea relaţiilor cu Polonia, scrie „Economist”, ar fi o dovadă că Rusia a început să privească UE ca pe un tot solidar şi nu mai încearcă să-i dezbine membrii, cum făcea până nu demult. „Aşa cum a spus dl. Putin – continuă „Economist” – Rusia încearcă să arate occidentului o faţă zâmbitoare. Dar zâmbetul nu modifică substanţa. Noua direcţie (externă) rusească a venit fără vreo schimbare semnificativă în interiorul ţării. Rusia nu este acum mai puţin coruptă sau mai democratică. Trupele ruseşti au rămas în anumite părţi ale Georgiei. Mihail Hodorcovschi se află în continuare în închisoare, iar Rusia nu şi-a abandonat pretenţiile de-a avea interese privilegiate în vecinătatea ei”.

Economist” crede că schimbarea de politică externă a Rusiei are explicaţii de natură economică. „După un deceniu de preţuri la petrol ridicate şi de surplusuri bugetare, Rusia are acum deficit şi vrea să se împrumute. Criza a făcut să explodeze modelul economic bazat pe creşterea preţurilor la petrol şi gaz. Ca să rămână la putere, Kremlinul vine acum cu o idee nouă: modernizare, pentru reînnoirea economiei ruseşti fără schimbarea sistemului politic”.

Economist” scrie că aceste intenţii sunt prezente într-un document rusesc de politică externă ajuns în paginile presei. Potrivit lui, Rusia trebuie să creeze „alianţe pentru modernizare” şi să atragă tehnologii occidentale, promovînd în acelaşi timp interesele companiilor ruseşti în străinătate. Rusia vrea de asemenea libertate de călătorie fără vize, adoptarea standardelor UE. Vrea să devină membră în Organizaţia Mondială a Comerţului şi în OECD, clubul ţărilor bogate.

Discuţiile despre modernizare, continuă „Economist”, nu sunt lipsite de probleme. Preşedintele Medvedev continuă să ceară oprirea extinderii NATO, iritînd Occidentul. Kremlinul promovează de asemenea o nouă iniţiativă de securitate europeană, despre care un politician european a spus că este un perpetuum mobile, adică ceva care merge la nesfârşit fără să ajungă la nici o concluzie.

Pentru ruşi, scrie „Economist”, asemenea iniţiative au avantajul de a distrage atenţia de la probleme reale. Ambasadorul Rusiei la NATO a spus că de când Moscova are idei, Occidentul a încetat să mai vorbească despre Georgia. Iar între timp, ruşii îşi păstrează trupele nu numai în Georgia, ci şi în alte foste republici sovietice.

Revenind la relaţiile ruso-europene, „Economist” scrie că Moscova percepe UE ca pe o sursă de inovaţie tehnologică, dar nu şi de democraţie. Ambasadorul rus la Bruxelles, Vladimir Cijov, a fost întrebat recent ce aşteaptă ţara sa de la europeni, şi a răspuns ce nu aşteaptă. Rusia nu vrea, a spus ambasadorul, ca europenii să-i dicteze de pe un ton superior cum să se modernizeze.

În viziunea revistei „Economist”, „problema nu este că Rusia îşi apără valorile, puţine câte are”, ci că pretinde că între ea şi occident nu există vreo diferenţă de valori, iar Occidentul este ipocrit când îi dă lecţii.
„Spre deosebire de politicile lui Gorbaciov, care implicau deschidere, dar şi reforme interne, noua atitudine rusească nu presupune nici un fel de schimbare în interior... Reapropierea Rusiei de Occident este fragilă pentru că se bazează pe ideea unei modernizări care nu are cum să reuşească fără liberalizare. Iar riscul, avertizează „Economist”, este ca odată ce modernizarea eşuează, Rusia să dea vina pe Occident, spunînd că a sabotat-o.”
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG