Linkuri accesibilitate

Barack Obama și securitatea națională a Statelor Unite


Președintele Barack Obama
Președintele Barack Obama

La West Point College președintele a afirmat că învățămîntul, protejarea mediului, independența energetică, știința și tehnologia stau la baza forței Americii și a capacității sale de a folosi această forță într-o manieră constructivă, pe plan internațional.


Presedintele Obama a prezentat la Colegiul Militar, West Point, viziunea sa in chestiuni de securitate nationala. Cu ce se deosebeste ea de cea a predecesorului sau, George W. Bush e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Presedintele Obama a spus ca politica americana in chestiuni de securitate este eficace doar atunci cind este coordonata cu institutiile internationale, chiar daca acestea sint imperfecte. Aceasta este o prima diferenta fundamentala fata de George W. Bush, care se baza pe dreptul Americii de a actiona unilateral. Un document cu privire la strategia de securitate a administratiei Obama va fid at publicitatii saptamina aceasta.

Presedintele a revenit pentru aceasta alocutiune in acelasi loc in care, cu sase luni in urma si-a anuntat intentia de a suplimenta efectivele din Afganistan cu 30 de mii de militari. Tot la West Point, Bush anunta in 2002 politica sa stipulind dreptul Statelor Unite de a actiona unilateral si preventiv impotriva pericolelor teroriste, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001. Acea doctrina a fost criticata aspru de cei care cred ca forta militara singura nu poate rezolva problemele lumii si ca este nevoie de un efort international concertat. Treptat, Barack Obama a renuntat la acea doctrina, la inceput denuntind-o in campania electorala si apoi ori de cite ori si-a conturat public pozitiile in chestiuni de securitate.

Presedintele Obama a mai spus ca agenda sa de politica externa este strins legata de cea interna. El a declarat ca invatamintul, protejarea mediului, independenta energetica, stiinta si tehnologia stau la baza fortei Americii si capacitatii sale de a folosi aceasta forta intr-o maniera constructiva, pe plan international. „Trebuie sa intelegem ca forta si influenta noastra externa depind de pasii pe care ii facem aici, in tara ” – a spus Obama. Presedintele a reafirmat angajamentul american pentru a asigura domnia legii in raporturile internationale. In complexa confruntare cu terorismul, Obama a spus ca in afara de forta militara, alte aspecte joaca un rol la fel de important si trebuesc intarite: diplomatia, dezvoltarea sociala si economica, activitatea de informatii si fortele de ordine.
XS
SM
MD
LG