Linkuri accesibilitate

Mai aproape de popor


Iulian Ciocan
Iulian Ciocan

Privilegiul recent abolit erade neînţeles. Nu pot pricepe de ce un învăţător îşi făcea pensia cu 42% dintr-un salariu mic, pe cînd guvernantul – cu 75% - dintr-un salariu mare.


Bomba nu doar a săptămînii trecute, ci şi a întregului an e, fireşte, o decizie năucitoare a Parlamentului. Vasăzică, guvernanţii şi-au redus ei înşişi, de bunăvoie, pensiile. Acum pensiile preşedintelui ţării, deputaţilor şi membrilor guvernului vor constitui doar 42% din venit, exact ca la simplii muritori, şi nu 75% cum a fost pînă deunăzi.

E, cu adevărat, o mare minune şi un important eveniment. Timp de 19 ani guvernanţii de tot soiul s-au complăcut în ipostaza de privilegiaţi ai sorţii, iar acum, pe neaşteptate, au renunţat la un privilegiu ciudat. Acest privilegiu recent abolit era într-adevăr de neînţeles. De ce, mă rog, procentele din venit luate în considerare la calcularea pensiei trebuiau să difere în funcţie de rang? Înţeleg că demnitarii trebuie să aibă salarii mai mari decît învăţătorii şi medicii. Dar nu pot pricepe nici în ruptul capului de ce un învăţător îşi făcea pensia cu 42% dintr-un salariu mic, pe cînd guvernantul – cu 75% dintr-un salariu mare. Oare nu era suficient faptul că salariile se deosebeau?

Evenimentul cu pricina e, repet, foarte important. Unde mai pui că şi vîrsta de pensionare va fi acum aceeaşi pentru toată lumea. Un vecin impresionat mi-a spus literalmente: „Acum ei parcă îs mai aproape de popor...” Da, PARCĂ sînt mai aproape. Şi asta nu e rău. Cam tîrziu s-au apropiat, dar oricum e plăcut. Într-o perioadă în care preţurile saltă pe mică de ceas, păstrarea acestui privilegiu absurd în sine ar fi fost de-a dreptul dezagreabilă.

Înţeleg însă că unii deputaţi sînt sceptici şi neîncrezători în succesul reformei. Chipurile, aceasta presupune o muncă enormă. Victor Stepaniuc a presupus că lucrurile se vor complica atunci cînd se va discuta despre pensile procurorilor şi judecătorilor.

Mă grăbesc să-i asigur pe aceşti deputaţi sceptici că merită să facă această muncă enormă. Sînt convins că oamenii simpli le vor aprecia la justa valoare efortul. Ba chiar, dacă e nevoie, şi un ajutor le pot oferi. Şi, în mod firesc, pe tapet trebuie puse şi pensile procurorilor şi judecătorilor. Aceştia oare nu vor şi ei să fie mai aproape de popor?
XS
SM
MD
LG