Linkuri accesibilitate

23.05 - București: Ciudate , nu-i aşa ?


Șerban Orescu
Șerban Orescu

Șerban Orescu: „Ciudate şi greu de înţeles sunt căile pe care păşesc mai marii partidelor istorice de la noi, în aceste moment în care începem să realizăm care le este strategia”.


23 mai 2000

Actualitatea românească
. (Moderator: Radu Călin Cristea; Comentariu: Şerban Orescu).

Ciudate , nu-i aşa ?

„Ciudate şi greu de înţeles sunt nu numai căile văzduhului, ci chiar cele pe care păşesc mai marii partidelor istorice de la noi, în aceste moment în care începem să realizăm care le este strategia”.

Unele partide încearcă să convingă opinia publică de faptul că Ion Iliescu nu ar mai fi o opţiune credibilă, motiv pentru care ar trebui să renunţe de bună voie la candidatură. Nu este o strategie care va da rezultate, avertizează Şerban Orescu.

Întrebare este însă „de ce trec partidele istorice aflate încă la cârma ţării, atât de uşor peste asul de pică pe care îl au în buzunar? E vorba de precaritatea juridică a pretenţiei domnului Iliescu de a mai candida la preşedinţie.”

Constituţia limitează la două mandatele de preşedinte pe care le poate deţine o persoană. Disputa a exista şi în vara lui 1996 şi a fost tranşată la Curtea Constituţională, sub influenţa regimului Iliescu, este de părere Şerban Orescu. Pînă la urmă, Curtea a considerat că din 1990 şi până la alegerile din 1996, Ion Iliescu avusese un singur mandat constituţional. Această deciziei ar putea fi din nou constestată acum, pentru că deşi miezul juridic este acelaşi, părţile implicate sunt diferite.

„În acest context este greu de înţeles pasivitatea partidelor istorice în momentul de faţă. De ce tac ? Mai ales că încearcă să-l înfunde pe d-ul Iliescu cu afaceri de natură să-l compromită” – se întreabă Şerban Orescu.
XS
SM
MD
LG