Linkuri accesibilitate

Ziarul rus Rosbalt detectează 4 moduri de soluționare a conflictului transnistrean

Autoproclamata Republica Transnistreana ar putea intra in componenta Ucrainei, iar Moldova sa se reintoarca in zona de influenta a Rusiei. Portalul Ava.md scrie ca in presa circula aceasta declaratie din partea adjunctului Blocului Iulia Timosenko, Oleg Bilorus. Asta ar putea fi intelegerea secreta la care presedintele rus Medvedev si cel ucrainean Ianukovici ar fi ajuns recent. Dar seful adjunct al presedintelui ucrainean o neaga insa, precizand ca aceasta informatie este o provocare din partea opozitiei.

In acelasi timp, un profesor de la Universitatea de Stat din Ucraina, Alexei Garani scrie pentru agentia uraineana Regnum ca declaratia comuna intre cei 2 presedinti referitor la regiunea transnistreana este vaga, si nu are momente principiale care sa poate fi criticate.

Leonid Kozhara, consultantul pe politica externa al lui Ianukovici, a declarat in ziarul ucrainean Sevodnia ca nu exista nici un motiv pentru intrarea a regiunii transnistrene in componenta Ucrainei. De ce? Pentru ca rezolvarea conflictului se afla sub supravegherea grupului 5+2. Tot el, Leonid Kozhara a mai declarat ca actuala conducere a Ucrainei va continua politica lui Iuscenco vis-a-vis de autoproclamata Transnistrie.

Ziarul rus Rosbalt a detectat 4 moduri de solutionare a conflictului transnistrean: 1. Reunificarea Transnistriei cu Moldova, dar e o solutie nerealista, pentru ca in anii 90 a avut loc un conflict armat intre Chisinau si Tiraspol; 2. Rusia sa recunoasca Transnistria ca stat independent. De asemenea ireala, pentru ca Transnistria va ramane nerecunoscuta de alte state; 3. Alipirea regiunii la Rusia, dar e un mod dificil, pentru ca nu exista frontiere comune intre regiunea transnistreana si Rusia; 4. Unificarea cu Ucraina.

Potrivit ziarului, aceasta optiune pare a fi cea mai nedureroasa si cea mai naturala. Populatia autoproclamatei Transnistrii aproape ca nu se deosebeste de populatia din regiunile invecinate ale Ucrainei. Multi cetateni ai republicii nerecunoscute si asa au pasapoarte ucrainene si lucrezeaza pe teritoriul Ucrainei.
XS
SM
MD
LG