Linkuri accesibilitate

Reuniunea șefilor de guvern CSI de la Sankt Petersburg


Vlad Filat și Vladimir Putin la Sankt Petersburg

Vlad Filat: Moldova susține iniţiaţiva unui Acord privind zona de comerţ liber între ţările CSI

Ştim deocamdată doar că întâlnirea cu Vladimir Putin se află pe agenda călătoriri lui Vlad Filat la Sankt Petersburg. Un comunicat de presă al Guvernului confirmă însă că Vlad Filat s-a întâlnit cu premierul Ucrainei, Mikola Azarov. Nu se ştie încă ce au discutat cei doi.

Înainte de plecarea la Sankt Petersburg, premierul Filat declara Europei Libere că intenţionează să discute cu omologii rus şi ucrainean problema transnistreană, în lumina recentei declaraţii ruso-ucrainene şi a cererii ministrului de externe rus Serghei Lavrov ca Moldova să trateze Transnistria pe picior de partener egal la negocieri.

Toţi sau aproape toţi premieruii din CSI au programate întâlniri bilaterale cu gazda summit-ului Vladimir Putin.

La discuţiile comune din cursul zilei, premierul rus a spus că ţara sa doreşte întărirea Comunităţii Statelor Independente în jurul uniunii vamale comune a Rusiei, Republica Belarus şi Kazahstanului.

Alte foste republici sovietice sunt binevenite în uniunea vamală, a declarat Putin, afirmînd că ea depăşeşte cadrul unei organizaţii economice, devine o nouă formaţiune geopolitică, iar Moscova o priveşte ca pe un nucleu al proceselor intagraţioniste din CSI.

Uniunea vamală a Rusiei, Kazahstanului şi Republicii Belarus este un proiect promovat de Moscova în cadrul Uniunii Economice Euro-astiatice, din care mai fac parte Kirghizstanul, Uzbekistanul şi Tagikistanul, în timp ce Moldova, Ucraina şi Armenia au statut de observatori.

Comunicatul guvernului moldovean spune că premierul Vlad Filat a declarat la convorbirile plenare ale summit-ului CSI că Moldova pledează pentru o mai bună cooperare în domeniul comercial-economic, susţine şi va participa la iniţiaţiva unui Acord privind zona de comerţ liber între ţările CSI. Filat a spus că Moldova doreşte, pe de o parte, să-şi întărească securitatea energetică prin cooperarea cu fostele republici sovietice, iar pe de alte parte să obţină posibilităţi mai bune de export pe pieţele agroalimentare din CSI.
XS
SM
MD
LG