Linkuri accesibilitate

Accidentul din mina Raspadskaya - neglijența minerilor sau a patronilor?


Mina Raspadskaya

A doua catastrofă produsă într-o mină deținută de holdingul Evraz

Au trecut aproape 2 săptămîni de la exloziile din mina rusa Raspadskaya, care au lasat in urma 90 de morti. Accidentul si interventia intarziata a guvernului agita spiritele, iar autoritatile se tem de eventualele actiuni ale minerilor politizati.

Boris Nefko, un miner din regiunea Kemerovo a Rusiei, recunoaste ca in mina se incalca regulat regulile de securitate. In felul acesta minerii produc mai mult carbune si castiga mai multi bani. Nefko crede ca ei vor continua sa-si riste viata prin nerespectarea regulilor, atata timp cat vor fi stimulati financiar sa faca asta. Eu insumi am incalcat aceste reguli de securitate, spune Nefko.

Este inca neclar ce a provocat exploziile gemene pe 9 mai. Oficialii spun ca s-au produs din cauza emisiei mari de gaz-metan, chiar daca detectoarele minerilor n-au inregistrat asemenea pericole. Motivul ar putea fi ca minerii le acopereau cu niste carpe ude pentru a le face nefunctionale.

Mina Raspadskaya produce mai mult de o zecime din carbunele cocsificabil utilizat in productia otelului rusesc. Pe 15 mai, la o saptamana dupa explozie, sute de mineri care lucreaza acolo au iesit in strada si au protestat impotriva faptului ca ei sunt nevoiti sa-si riste viata pentru un salariu decent. Demonstrantii au blocat o linie de cale ferata si au avut loc si ciocniri cu politia.

Svetlana Klimova de la Academia Rusa de Stiinte a spus Europei Libere ca atunci cand minerii au decis sa blocheze linia de cale ferata, acest lucru a insemnat ca si-au pierdut sperantele in grija Moscovei fata de ei.

Premierul Vadimir Putin, pentru a stavili furia minerilor protestanti, pe 17 mai a tinut o videoconferinta nationala cu administratia minei Raspadskaya. Putin l-a invinuit in mod deschis de cele intamplate pe Igor Volkov, directorul minei, care a fost acuzat de anumite infractiuni legate de securitate si inainte de explozii. Dupa cum era de asteptat, Volkov a demisionat a doua zi dupa videoconferinta

Mina Raspadskaya este detinuta de Evraz, un holding masiv controlat de oligarhul Roman Abramovici si de Aleksandr Abramov, magnatul otelului.

Vladimir Milov, fost ministru adjunct rus al energiei, spune ca accidentul din Raspadskaya nu este singular. In martie 2007, a avut loc o explozie in mina Ulyanskaya, tot detinuta de holdingul Evraz, al lui Abramovici si Abramov. Au murit 110 oameni. Investigatiile au scos la iveala faptul ca detectoarele de metan fusesera inchise deliberat.

Potrivit ziarului "New York Times", minerii rusi castiga un salariu de baza lunar de circa 800 dolari pe luna, care se poate ridica la aproape 1200 daca produc mai mult carbune. Salariul mediu in Rusia este de 580 de dolari pe luna.
XS
SM
MD
LG