Linkuri accesibilitate

Întreaga istorie a tranziţiei moldoveneşti a fost pigmentată cu crime odioase comise în zona cotidianului.


Cu puţin timp în urmă, un cetăţean italian prosper, sosit în Moldova pentru întîlnirea cu o tînără moldoveancă pe care o cunoscuse în Internet, a fost ucis cu bestialitate de amicii tinerii care jinduiau banii italianului. Dacă am înţeles eu bine, ucigaşii moldoveni s-au ales cu vreo 3 mii de euro, suma cu care venise la Chişinău nefericitul călător.

Crima asta, comisă cu sînge rece, mi-a amintit de reflecţiile unui sociolog autohton. Acesta îmi vorbea acum cîţiva ani despre pericolele cu care se confruntă simplul muritor în Occident şi la noi. În ţările occidentale, opina sociologul, cetăţeanul nu are probleme cu sistemul social, acolo domneşte democraţia, de aceea, pericolele vin din partea unor indivizi dezaxaţi, maniaci, perverşi, narcomani, ucigaşi, pe cînd în spaţiul post-sovietic pericolul cel mare a fost mereu sistemul politic represiv sau imperfect-corupt.

„Ai văzut cum intră în universităţile lor maniacii şi omoară cu sînge rece oamenii nevinovaţi?” m-a întrebat sociologul. Da, am văzut. Numai că şi în spaţiul nostru ciudat-miraculos s-au înmulţit asemenea pericole. Uciderea recentă a cetăţeanului italian e o dovadă grăitoare. Şi, din nefericire, nu e singurul exemplu de acest fel.

Întreaga istorie a tranziţiei moldoveneşti a fost pigmentată cu crime odioase comise în zona cotidianului. E suficient să urmăreşti buletinele de ştiri ale unor televiziuni preocupate de senzaţional ca să ţi se ridice părul măciucă. Oameni, aparent bonomi şi nevinovaţi, se metamorfozează brusc în nişte bestii care îşi ucid cu sînge rece vecinii şi chiar rudele. Se comit crime pentru sume mai mari, dar şi pentru cîteva sute de lei sau chiar fără nici o motivaţie vizibilă.

De aceea, trăim într-un spaţiu în care nu numai social-politicul îţi poate întoarce viaţa pe dos. Dezaxatul potenţial e printe noi. Şi de aceea societatea civilă ar trebui să se gîndească şi ea la asta. De unde apar aceşti tineri care îl ademenesc în Moldova pe un italian pentru a-i lua viaţa? Cine sînt ei? Cu ce se ocupă? Şi cum poate fi diminuat acest pericol dacă tot trăieşti în această lume?
XS
SM
MD
LG