Linkuri accesibilitate

Vizita la Sofia a Secretarului General NATO


Anders Rasmussen și Boiko Borisov la Sofia
Anders Rasmussen și Boiko Borisov la Sofia

Rasmussen cere implicarea mai activă a Bulgariei în misiunea din Afganistan

La conferinta de presa comuna cu primul ministru Boiko Borisov, Secretarul general NATO Anders Rasmussen a apreciat rolul stabilizator al noilor tari membre în Sud-Estul Europei. El a declarat ca ar dori sa vada toate tarile din regiune integrate în NATO si în Uniunea europeana.

La rîndul sau Borisov a spus ca stabilitatea în regiune va putea fi mentinuta numai prin integrarea euroatlantica care va putea juca un rol mai mare în combaterea crimei organizate.

Borisov a anuntat ca Bulgaria a cerut 30-40 de milioane de dolari din partea NATO pentru modernizarea auroporturilor sale militare Graf Ignatievo, Bezmer, Krumovo – pentru elicoptere si Dolna Mitropolia. Rasmussen însa a declarat ca actuala criza financiara impune regim de economii. A fost amanata aplicarea programului „Host Nation Support” prin care urma sa fie modernizat aeroportul Bezmer.

Bulgaria a cerut sa fie inclusa în sistemul de aparare antiracheta al Aliantei. Realizarea sa va necesita investitii în valoare de 200 de milioane de euro, dar va garanta securitatea a milioane de oameni împotriva unor atacuri teroriste. Rasmunssen a declarat ca vor avea loc tratative în vederea participarii Rusiei la acest proiect. Angajamentele concrete ale tarilor membre vor fi stabilite la reuniunea din noiembrie de la Lisabona.

La întalnirea sa cu Borisov, cu ministrii aparari si de externe, Rasmussen a cerut o implicare mai activa a Bulgariei în misiunea din Afganistan sub forma instruirii de soldati si ofiteri afgani pentru artilerie si întretinerea tehnica a aviatiei. Cererea a fost acceptata de Borisov care a declarat ca Bulgaria va putea trimite în Afganistan mai multi experti militari si personal medical.

Secretarul general al Aliantei a mai spus ca apararea colectiva va ramâne o prioritate în strategia NATO. Cea teritoriala impune pregatirea pentru noi provocari precum terorismul, atacurile cu rachete si cele în reteaua internet.

Borisov si-a exprimat îngrijorarea în legatura cu activitatea piratilor somalezi care tin prizonieri mai multi marinari bulgari. El a cerut masuri radicale pentru garantarea securitatii navigatiei internationale.
XS
SM
MD
LG