Linkuri accesibilitate

Rezoluție PE de implicare a UE în Caucazul de Sud


Comisarul Stefan Fuele
Comisarul Stefan Fuele

Rezoluţia descrie republicile separatiste georgiene, Abhazia şi Osetia de Sud, ca aflîndu-se sub „ocupaţia” de facto a Rusiei

Parlamentul European s-a pronunţat astăzi pentru o mai puternică implicare a Uniunii Europene în Caucazul de Sud. Un raport votat de europarlamentari spune că regiunea are o mare importanţă strategică pentru Uniune. Dar impactul practic al rezoluţiei asupra politicii europene va fi mic, după cum relatează corespondentul EL pe probleme europene, Ahto Lobjakas.

Rezoluţia Parlamentului European descrie Caucazul de Sud drept o regiune în care Uniunea Europeană are interese importante. Evgheni Kirilov, raportorul Parlamentului European pentru Caucazul de sud a spus că Uniunea Europeană trebuie să şi le apere promovînd stabilitatea şi prosperitatea în Georgia, Armenia şi Azerbaijian.

Caucazul de Sud, a spus Kirilov, este mai mult decât un vecin imediat al Uniunii Europene, avînd graniţe maritime cu România şi Bulgaria. Este şi o regiune de mare importanţă strategică pentru Uniune, sub aspect politic, economic şi de securitate.

Documentul votat de europarlamentari nu are, însă, valoare obligatorie pentru instituţiile executive ale Uniunii Europene.

De faţă la dezbaterea de astăzi de la Strasbourg, Comisarul european pentru extindere şi vecinătate, Stefan Fuele a atras atenţia că cele trei foste republici sovietice trebuie să facă progrese pe calea reformelor ca să merite un sprijin mai puternic. Fule a spus că angajamentul sud-caucazienilor de a se apropia de Europa trebuie să se sprijine pe progresul către democraţie, economie de piaţă şi stabilitate politică. „De aceea, îndemn Armenia, Azerbaijianul şi Georgia să meargă înainte către o societate modernă, echitabilă, pluralistă, democratică şi prosperă, care trăieşte în pace cu vecinii”, a spus oficialul european.

Deocamdată, Uniunea Europeană va menţine actuala „strategie potrivită” în cuvintele lui Fuele şi actualele „instrumente” folosite în relaţia cu regiunea Caucazului de Sud – Politica Europeană de Vecinătate şi Parteneriatul Estic.

Aceste instrumente includ negocierea unor acorduri de asociere cu Armenia, Azerbaijianul şi Georgia. Aceste acorduri nu vor conţine elemente ale integrării politice, dar pot duce la liberalizarea comerţului şi regimului de vize. Începerea negocierilor a fost aprobată de ţările membre ale Uniunii Europene pe 10 mai.

Rezoluţia Parlamentului European despre Caucazul de Sud spune că Uniunea Europeană trebuie să joace un rol mai activ la rezolvarea conflictelor îngheţate din regiune. A fost nevoie de războiul ruso-georgian din 2008 ca Uniunea să acorde o mai mare atenţie acestor conflicte, a spus raportorul Evgheni Kirilov

Pe tema acestui război, rezoluţia Parlamentului European oferă motive de satisfacţie Georgiei. Votată atât de Partidul Popular European cât şi de alianţa Socialiştilor şi Democraţilor, cele mai mari forţe politice europene, rezoluţia descrie republicile separatiste georgiene, Abhazia şi Osetia de Sud ca aflîndu-se sub „ocupaţia” de facto a Rusiei.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG