Linkuri accesibilitate

Sondaj simptomatic: fără amendarea art. 78 viitorul parlament nu va putea alege președintele


Gheorghe Cojocaru
Gheorghe Cojocaru

Gheorghe Cojocaru: Pentru un succes electoral, partidele nu trebuie să piardă contactul cu problemele oamenilor simpli și să nu-i trateze ca pe o masă anonimă și uniformă

Gheorghe Cojocaru: Alianța pentru Integrare Europeană își menține, așa cum arată rezultatele unui recent sondaj de opinie, sprijinul electoral, dar și opoziția comunistă înregistrează un scor consistent. Mai mult decât atât, Partidul Liberal Democrat al premierului Vlad Filat s-a apropiat la limită de Partidul Comuniștilor, iar însuși liderul PLD este cotat cu cele mai bune șanse la funcția de șef al statului, urmat de liderul Partidului Democrat, Marian Lupu. În peisajul viitorului Parlament nu se regăsește, însă, formațiunea lui Serafim Urechean, rezultatele acestui sondaj confirmând datele sondajului precedent în privința Alianței Moldova Noastră.

Europa liberă: Unii spun că îşi face efectul vizibilitatea, de fapt. Or vizibilitatea maximă aduce şi scor maxim. Dar putem vorbi oare şi despre locuri garantate în viitorul parlament pe care şi le-au asigurat Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat și Partidul Liberal?

Gheorghe Cojocaru: Rezultatele sondajului arată că aceste trei partide au șanse reale de a accede în viitoruil Parlament, dacă alegerile vor avea loc într-un timp scurt. Ele sugerează, în fond, tendințele evoluțiilor politice, mai ales că sondajele semnalează existența unui procent impunător de indeciși. Ceea ce este simptomatic, într-un viitor Parlament format din cele patru partide cu șanse electorale, nici o eventuală coaliție de centru-dreapta, nici una de centru-stânga nu va avea numărul necesar de 61 de mandate pentru a alege șeful statului, existând posibilitatea reluării crizei constituționale în care s-a împotmolit astăzi clasa politică.

Europa liberă: Şi atunci ce e de făcut ca să nu se calce pe aceaşi greblă a crizei constituţionale?

Gheorghe Cojocaru: Soluţii ar fi mai multe, dar din punct de vedere strict electoral, soluția este ascunsă în mâneca electoratului. Urmează doar ca acesta să voteze masiv formațiunile politice reprezentative, ca acestea să poată întruni o majoritate constituțională pentru a alege șeful statului, dacă va rămâne în vigoare actuala procedură de alegere a președintelui Republicii Moldova.

Europa liberă: Ce sfat le-aţi da acestor partide ca să păstreze sprijinul electoral anunţat de sondaje ?

Gheorghe Cojocaru: În primul rând, să nu piardă contactul cu realitatea, cu problemele oamenilor simpli, să nu-i trateze ca pe o masă anonimă și uniformă, să știe să distingă între intersele diferitor straturi sociale și categorii de oameni. Cei de la guvernare trebuie să aducă în fața oamenilor exemple concrete ale modului în care și-au onorat promisiunile electorale, iar opoziția să se facă cât mai vizibilă și convingătoare.

Europa liberă: Apropo de fapte concrete, Partidul Democrat lansează inițiativa reducerii pensiilor deputaților, unor categorii de funcționari de stat de la 75% la 42% din salariu. Oare această inițiativă ar putea avea conotații electorale?

Gheorghe Cojocaru: Nu este exclus, dar important este că e o inițiativă bună, care va fi salutată de oamenii simpli. O inițiativă care va fi o dovadă că acum, în plină criză, toată lumea, inclusiv cei cu funcții de răspundere, trebuie să strângă cureaua.
XS
SM
MD
LG