Linkuri accesibilitate

Presiunea datoriilor istorice în raporturile cu Gazpromul


Vicepremierul Valeriu Lazăr
Vicepremierul Valeriu Lazăr

Vicepremierul Valeriu Lazăr: Activele pe care le are Moldova, sub formă de gazoducte, ne vor permite așezarea la masa de negocieri și ajungerea la un numitor comun asupra unui plan de restructurare a plății datoriilor.


Concernul „Gazprom” a cerut companiei „Moldova Gaz” achitarea unei datorii de 288 milioane dolari acumulate in perioada 2006-2007. Intreaga datorie a Moldovei fata de Gazprom, inclusiv cea a regiunii transnistrene depaseste 2,3 miliarde de dolari. Preşedintele companiei MoldovaGaz, Alexandru Gusev a a declarat, că problema datoriilor pentru gaz ale regiunii transnistrene faţă de Gazprom polate fi solutionată prin achitarea lor de catre compania de la Tiraspol Tiraspolgaz, adica, de cei care au creat aceste datorii. In opinia sa, restanta de peste 2 miliarde de dolari pe care Moldova o are fata de Gazprom ar trebui împărţită între Chişinău si Tiraspol şi fiecare să plătească atît căt a consumat. In opinia lui Gusev ar fi nevoie de acceptul ambelor părţi. Potrivit estimarilor Moldovagaz, datoria regiunii transnistrene ar reprezenta 80 % din intreaga suma datorata Gazpromului. Vom cauta sa aflam mai multe despre un eventual impact al datoriilor neachitate, discutand cu vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei.


Europa Liberă: Bună dimineaţa şi la mulţi ani. Urări de bine cu ocazia zilei de naştere.

Valeriu Lazăr: „Da, mulţumesc. Europa Liberă sunt primii, care mă felicită astăzi. E un semn. Sper să fie bun.”

Europa Liberă: Acum ar trebui să spun, că în această dimineaţă cadoul e din partea Dumneavoastră, din moment ce aţi acceptat această discuţie la Europa Liberă.


Valeriu Lazăr: „Am să încerc să fie anume aşa.”

Europa Liberă: Haideţi să trecem la subiect. Este pentru a doua oară, când Gazprom-ul încearcă să obţină într-o instanţă de judecată din Federaţia Rusă achitarea unei părţi a datoriilor MoldoveiGaz. Cea mai mare parte a datoriei curente, de 288 milioane de dolari, îi revine regiunii transnistrene, aproximativ 80 la sută. Ce soluţie ar avea la îndemînă Chişinăul pentru a remedia problema datoriilor imense faţă de Gazprom, despre care chiar premierul Filat spunea recent, că ar putea fi rezolvată într-un viitor apropiat?

Valeriu Lazăr: „Vă răspund imediat care ar fi soluţiile. Soluţia, de fapt e simplă – trebuie să achităm consumul de gaze naturale. Dar vreau să fac mici, mici corectări – nu este nici a doua oară. Cred, că este undeva a patra oară şi, de fapt, este o uzanţă deja pentru Gazprom, respectiv, în relaţia sa cu MoldovaGaz. Şi această aplicare, sau apelare la instanţa de judecată, de fapt, derivă de la nişte proceduri interne ale lor. Eu cred, că nu aici este problema.

Avem înţelegerea cu Gazprom-ul şi lucrăm împreună asupra unui plan de restructurare destul de ambiţios şi strategia noastră, hai să numesc aşa, sau linia de comportament în relaţiile cu ei vizează câteva elemente. Primul, condiţie obligatorie – să nu mai apară datorii curente pe viitor. De aceea politica tarifară, cred, că trebuie să fie una corectă, bazată pe principilu: tariful acoperă costurile. Inclusiv să nu uităm că 80 la sută din structura costurilor este tocmai preţul la gazele naturale. Una la mînă. Asta ne va permite, neacumulând datorii pe viitor, să avem un plan de restructurare a datoriilor istorice. Sunt 2,3 miliarde de dolari datorii istorice şi mai sunt astea curente. Deaceea, asta este filozofia noastră. Momentan nu există risc iminent, că asta s-ar putea finaliza cu disfuncţionalitatea MoldovaGaz. Adică pentru noi e o procedură regretabilă, dar e o procedură obişnuită.”

Europa Liberă: Domnule Lazăr, totuşi vreau să precizăm. Problema separării, de jure şi nu numai de facto, a datoriei Chişinăului şi Taraspolului faţă de Gazprom, această problemă şi-ar putea găsi rezolvarea pe plan politic? Sau pe cel economic?

Valeriu Lazăr: „Deocamdată, eu nu aş face legătura directă dintre aspectele politice. Care cu certitudine persistă în toată această relaţie, fiindcă energetica întotdeauna este geopolitică, dacă doriţi. Dar este o activitate curentă. Şi apropo, spuneam de planul de restructurare, pe care l-am negociat şi l-am convenit cu conducerea Gazpromului, presupune, inclusiv, şi separarea activelor cu tot cu datorii.”

Europa Liberă: Da aceste datorii erau fixate şi atunci, când doamna Greceanîi şi-a pus semnătura pe contract?


Valeriu Lazăr: „Fără îndoială. Era o situaţie, de fapt, care vine dar nu doar din perioada aflării doamnei Greceanîi în fruntea Guvernului. A fost regretabil, dar o tradiţie, dacă doriţi, şi nedorinţa autorităţilor moldoveneşti pe parcursul anilor de a separa, de fapt, dacă doriţi, de a recunoaşte nişte realităţi, a dus la situaţia în care neachitarea consumului din partea stângă, este pusă pe seama societăţii MoldovaGaz. Şi, de fapt, ea este expusă unui pericol enorm. De aceea există, nu m-aş duce prea mult în sfera politicului, dar ceea ce trebuie să spun, cu adevărat, toate declaraţiile politice ar putea să influenţeze acest proces.”

Europa Liberă: Unii experţi sunt de părere, că singurul pericol, ce vine din partea datoriilor faţă de Gazprom ar fi trecerea MoldoveiGaz în proprietatea monopolistului rus în contul datoriilor, care se ridică în total, ziceam, la peste două miliarde de dolari.


Valeriu Lazăr: „Nu, nu se pune aşa problema. Ba mai mult decât atât: acest principiu asupra căruia am convenit de restructurare a datoriilor, presupune că Moldova are, în principiu, active, sub forme de gazoducte, care au fost construite în ultimii ani de zile din banii bugetului, fie din banii bugetului de stat, fie din cele locale. Nu vă pot spune exact, care ar fi această sumă, dar oricum vorbim de miliarde de lei, asta ar însemna sute de milioane de dolari. Trebuie să estimăm împreună aceste active, să le depunem în capitalul statutar al societăţii pe acţiuni MoldovaGaz şi eu cred, că există toate şansele, noi cel puţin asta ne dorim, şi nu am văzut, sincer, din partea Gazpromului anumite intenţii de a schimba în structura acţionaratului. Grija lor cea mare este, de fapt şi a noastră, este să rezolvăm această problemă şi să scoatem presiunea datoriilor istorice nesoluţionate de pe această societate.”

Europa Liberă: Dar de unde vor fi luaţi bani pentru a achita aceste datorii?

Valeriu Lazăr: „Nu, nu trebuie să luăm bani de nicăieri. Pentru început, aşa cum spuneam, noi avem nişte active. Fiindcă din banii bugetului şi din banii omenilor, inclusiv, au fost construite nişte gazoducte, care momentan se află în gestiunea societăţii.”

Europa Liberă: Cele mai mari investiţii, pe care le-a făcut populaţia Republicii Moldova.

Valeriu Lazăr: „Sigur. Sigur şi atunci, eu cred, nu sunt sigur dacă integral aceste active capitalizate la MoldovaGaz ne vor permite să închidem problema, dar cel puţin ne vom permite să scoatem această presiune critică. Şi să ne aşezăm la masa de negocieri cu Gazpromul pentru faza următoare, fiindcă în suma mare sunt şi penalităţi. Şi înţelege şi Gazpromul, şi înţelegem şi noi, că nu există sursa lor de acoperire şi cât n-am spune noi, că vrem să achităm, ei înţeleg foarte bine că MoldovaGaz nu va acumula niciodată aceste mijloace, atâta timp, cât ele nu au fost acumulate pe parcurs. Deaceea, soluţia este în a ajunge la un numitor comun şi eu înţeleg oamenii de la Gazprom. Când ei vor vedea, că Guvernul nu doar spune, dar şi face, adică nu admite acumularea datoriilor pe viitor, se aşează la masa de tratative şi împreună discută constructiv, nepolitizat şi fără emoţii asupra unui plan de restructurare, avem toate şansele să obţinem acest rezultat.”

Europa Liberă: Dar Tiraspolul, sau mai degrabă Tiraspol-Gaz ar putea să se implice şi să achite datoriile, partea cea mai mare a datoriilor care revine pentru gazele consumate?

Valeriu Lazăr: „Hai să zic aşa – partea slabă a acestei ecuaţii este tocmai prezenţa acolo a părţii transnistrene. Dar eu din câte cunosc şi ei sunt gata să admită această formulă. Deja va fi ulterior, hai să zic aşa, treaba Gazpromului versus autorităţilor transnistrene ce vor face cu partea lor de datorii. Pe mine acum mă deranjează mai mult partea noastră.”

Europa Liberă: Domnule Lazăr, credeţi că în asemenea condiţii este justificată, totuşi, majorarea cu aproape 14 la sută a preţului la gazele naturale?


Valeriu Lazăr: „Valentina, eu nu pun la îndoială profesionalismul colegilor noştri de la ANRE. Există o metodologie, pe care o cunoaşte toată lumea. Este foarte multă speculă la capitolul ăsta, cât ar trebui să fie această majorare. Dar 14 la sută mi se pare o rată credibilă, atâta timp, cât avem circa 10 la sută creşterea la intrare. Adică, spuneam ceva mai sus, că ponderea gazului, procurat de la Gazprom, în structura costului este în jur de 80 la sută. Adică, în situaţia în care, pe de o parte, 80 la sută din cost avem o creştere de 10 procente, cel puţin aproape 10 procente automat este creşterea tarifului. Să nu uităm, că au mai existat şi alţi factori de majorare a acestui tarif. Inclusiv să nu uităm, că însuşi Gazpromul mai are anumite, MoldovaGaz mai are anumite cheltuieli, care derivă din costul surselor energetice, sunt costul braţelor de muncă, etc. De aceea mie mi se pare o sumă credibilă.”

Europa Liberă: Între timp, presa de la Bucureşti, aseară am urmărit ştirile, economia românească e în comă. Proteste de amploare în capitala României. Esenţa protestelor de la Bucureşti constă în faptul, că se micşorează salariile, se modifică TVA-ul şi cota unică, se taie investiţiile, se impozitează dobânzile bancare. Credeţi, că ar fi o copie a crizei după varianta grecească? Să ne împăcăm cu gândul, că Moldova e în evoluţie?


Valeriu Lazăr
: „Eu tare îmi doresc ca situaţia din România să nu evolueze după scenariul grecesc şi vă spun de ce: România este al doilea partener comercial al Republicii Moldova. Şi mai important este, că este a doua destinaţie a exporturilor moldoveneşti. De aceea, dacă va strănuta România, vom avea şi noi de suferit şi de aceea chiar nu-mi doresc. Ştiu, că Guvernul de la Bucureşti face tot posibilul ca să nu meargă pe scenariul grecesc, dar există anumite elemente ale scenariul grecesc. Faptul, că în plină campanie electorală anul trecut colegii noştri din România, hai să zic aşa, au admis pentru anul bugetar 2010 un deficit bugetar mai mare decât şi-l puteau permite.

Aici nu vreau să critic pe nimeni, dar vreau să scot în evidenţă o dată în plus, că chiar dacă am fost criticaţi dur, că uite am avut un buget auster, eu cred că noi am procedat corect şi totul prin comparaţie. Că dacă nu făceam noi pe final de an acest lucru, nu recunoşteam sincer în faţa oamenilor că avem probleme cu bugetul, avem probleme cu acumulările la buget, şi cu atât mai mult avem în faţă criza economică, sau un an de incertitudine, noi ne-am propus să strângem cureaua. Şi acum, faptul că noi nu suntem nevoiţi să aplicăm măsuri de genul celor, pe care sunt nevoiţi să le aplice în România, ba din contra – avem posibilitatea, cel puţin conform totalurilor pe primul trimestru, o situaţie expertizată, apropo, aşa, sub lupă de către FMI, avem posibilitatea chiar să majorăm alocaţiile din buget, cu 600 de milioane de lei. Ceea ce ar însemna, că suntem într-o zonă departe de situaţia, care este în România şi Grecia. Dar cred, că şi în România se va interveni prompt. Sigur, că aceste acţiuni nepopulare ale Guvernului stârnesc şi anumite proteste, dar eu cred, că colegii de la Bucureşti vor fi în stare să gestioneze cu calm această situaţie.”

Europa Liberă: Dar oponenţii Dumneavoastră politici, comuniştii de la Chişinău, ameninţau şi ei cu acţiuni de protest.

Valeriu Lazăr: „Asta e treaba opoziţiei. Guvernul trebuie să-şi facă treaba. Eu am să-mi permit să parafazez puţin ceea ce spunea prim-ministrul nostru, că n-are timp pentru discuţii, guvernează ţara. Eu zic la fel, poate la o scară mai mică – n-am timp de discuţii şi de emoţii, eu am de gestionat situaţia economică. De aceea protestele sunt un lucru firesc. Opoziţia, asta-i job-ul opoziţiei să bată în Guvern şi să speculeze pe orice, în vederea lor, în orice acţiuni inadecvate ale Guvernului. Eu cred, că ei nu au dreptate. Şi eu sunt gata să discut profesionist şi cu doamna Greceanîi, şi cu domnul Dodon. Fiindcă în rest acolo nu prea ai cu cine discuta la partea de materie economică. Şi sunt tocmai persoanele care, am impresia, că sunt impuşi de liderii politici să facă ceea ce fac. Fiindcă vă asigur, că există o mie şi una de argumente şi ei cunosc foarte bine şi apreciază ceea ce face Guvernul. Poate au şi o anumită gelozie, dar deja îi vizează.”

Europa Liberă: Între timp, moneda euro rămâne la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani în raport cu dolarul. Cum afectează asta Republica Moldova?


Valeriu Lazăr: „Deocamdată nu prea afectează. Şi n-ar fi corect să spun că nu ne afectează deloc. Spre fericirea noastră, în structura exporturilor sau schimburilor comerciale, ca şi valută preferată de exportatorii noştri, oricum domină dolarul. Deaceea, este o ancoră pentru noi. Dar oricum ne îngrijorează evoluţia dolar-euro. Urmărim atent intervenţiile autorităţilor europene. Eu sunt sigur, că ei nu vor admite o depreciere peste o anumită limită a euro. Fiindcă este un proiect politic foarte important pentru Uniunea Europeană această monedă unică. Deaceea, suntem foarte atenţi la ceea ce se întâmplă. Sigur, că în situaţia în care avem şi noi, în rezervele noastre poate mai puţin, dar în tranzacţiile noastre avem şi euro, sugur că o anumită problemă este şi pentru noi. Sperăm să fie probleme pe termen scurt.”

Europa Liberă: Şi probleme rezolvabile. Mulţumim foarte mult. Invitatul dimineţii a fost vicepremierul Valeiru Lazăr, ministru al Economiei. Încă o dată – La mulţi ani!
XS
SM
MD
LG