Linkuri accesibilitate

22.05 - București: Ion Iliescu și cazul Adrian Costea


Într-un interviu cu Europa Liberă, Ion Iliescu, afirmă că a fost vorba de „donaţii” din partea omului de afaceri, că „nu a contribuit cu nimic direct la campania electorală”.


22 mai 2000

Actualitatea românească. (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Sabina Fati).

Ion Iliescu și cazul Adrian Costea - interviu cu Europa Liberă
.

Interviu cu fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, candidatul PDSR la un nou mandat, în alegerile prezidenţiale din 2000. Candidatura d-ului Iliescu a fost confirmată recent de conducerea partidului, spulberând astfel speculaţiile din presă că Ion Iliescu s-ar putea retrage în favoarea lui Teodor Stolojan.

Ion Iliescu a acordat un interviu Europei Libere, în deschiderea căruia neagă orice legături de afaceri cu Adrian Costea, cercetat de justitia franceză şi în legătură cu serviciile oferite PDSR în campania electorală din 1996. Ion Iliescu precizează că Adrian Costea a fost cel care în 1996 şi-a oferit serviciile campaniei PDSR, ajungând să lucreze în echipa „de coordonare”.

Cât priveşte tipărirea afişelor electorale pentru Ion Iliescu, acesta apreciază că afişele sunt numai nişte poze, portrete realizate de fotograful care a lucrat şi la albumul „Eterna şi fascinanta României”, editat de acelasi Adrian Costea. Pozele ar fi fost folosite de Ion Iliescu atât înainte cât şi după campania prezidenţială, ca material informativ. În opinia lui Ion Iliescu, a fost vorba de „donaţii” din partea omului de afaceri. „A fost oferta sa – precizează Iliescu – nu a contribuit cu nimic direct la campania electorală”. A participat numai cu „câteva materiale. Detaliile tehnice nu au fost treaba mea” – a mai declarat Ion Iliescu, Europei Libere.

În altă ordine de idei, Ion Iliescu declară că nu s-a discutat nici un moment eventuala sa retragere din cursa electorală. „Ce se discută în presă este marota continuă din 1990... cu Jos Iliescu, Jos FSN!”

Iliescu atrage totodată atenţia că partidul său şi-a întinerit „cadrele” încă din 1996 dar că acest proces nu ar nici o legătură cu desemnarea candidatului la preşedinţie. „Nici o ţara europeană nu are un preşedintele de 30- 40 de ani” , afirmă Ion Iliescu în interviul cu Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG