Linkuri accesibilitate

Portul voalului islamic în locurile publice din Franța sub amenințarea interdicției


Un protest împotriva interdicției portului voalului islamic
Un protest împotriva interdicției portului voalului islamic

Nicholas Sarkozy: „Vălul integral contrazice valori fundamentale în societatea noastră, esenţiale pentru ideea de republică”.


Guvernul francez a aprobat proiectul de lege care interzice voalul integral musulman în locurile publice, inclusiv pe stradă. Proiectul este rezultatul unei campanii lansată de preşedintele Nicolas Sarkozy cu un an în urmă dar rezultatul ei este încă imprevizibil. Ileana Giurhcescu rezumă corespondenţilor Europei Libere
:

Proiectul de lege va ajunge în Parlament în iulie, unde va fi votat de majoritatea de centru-dreapta a preşedintelui. Dar mulţi experţi constituţionali avertizează că, până să devină lege, proiectul va întâmpina multe obiecţii şi va trece prin mai multe instanţe juridice.

După aprobarea proiectului, preşedintele Sarkozy a argumentat astfel demersul: „Suntem o naţiune veche cu o anumită viziune comună despre demnitatea umana şi în special despre demnitatea femeii, despre modul în care vrem să coabităm. Vălul integral contrazice aceste valori fundamentale în societatea noastră, esenţiale pentru ideea de republică”.

În replică, o tânără algeriană, identificată drept Najette, a declarat agentiei Reuters că se simte acum în Franţa ca într-o dictatură, nu mai este ţara libertăţii, egalităţii, fraternităţii. Najette poartă de 10 ani „niqab”-ul , o variantă de voal integral, care lasă ochii descoperiţi şi afirmă că a fost deciziei ei.

Proiectul de lege prevede o amendă de 150 de euro pentru cine poată totuşi voalul integral în locuri publice şi o amendă de până la 15 mii de euro sau un an de închisoare pentru cine obligă o femeie să poate voalul integral musulman. Definiţia locului public este foarte larg, cuprinzând orice zonă deschisă publicului, fie ca este o instituţie guvernamentală, un magazin, un cinematograf sau strada.

Dalil Boubakeur, muftiul moscheei din Paris, crede că întregul demers este greşit pentru că încearcă să impună o interdicţie care evident va fi încălcată fară ca autorităţile să poate reacţiona eficient. Franţa are în acest moment cea mai mare populaţie musulmană din Uniunea Europeană, de peste 5 milioane. Iar potrivit ministerului de interne, circa 1.900 de femei poată voalul integral.

Proiectul de lege francez nu este o premieră: camera inferioară a Parlamentului belgian a aprobat deja o lege similară; Danemarca, Olanda şi Austria examinează de asemenea posibilitatea de a interzice voalul islamic.
Iar recent, euro-parlamentara liberală Silvana Koch-Mehrin a cerut ca voalul islamic să fie interzis în toată Europa pentru că „să acoperi femeile este un demers ca evident contrazice valorile noastre europene”.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG