Linkuri accesibilitate

AIDS - unul din riscurile migrației ilegale


Igor Chilcevschi
Igor Chilcevschi

Moldova este singura țară CIS care are pus la punct programul de informare a cetăţenilor care pleacă peste hotare despre riscurile migraţiei

Deseori cei care acceptă să plece ilegal peste hotare trec cu vederea faptul că sunt supuşi nu doar riscului de a fi traficaţi, dar pot fi infestaţi cu virusul HIV/SIDA sau alte maladii periculoase. Diana Răileanu a stat de vorbă cu o tânără, victimă a traficului, depistată seropozitiv.

“M-am gândit că o să fac bani, dar am nimerit într-o o situaţie că mai bine mâncam cârmoji decît mă duceam încolo. Nicio vorbă nu a fost că o să mă duc să fiu vândută pe stradă”. Irina, pe care aţi auzit-o adineaori, este o femeie trecută de 30 de ani. Nevoia de a scăpa de sărăcie a împins-o în mrejele traficanţilor de oameni. A fost racolată de o rudă care i-a promis că va lucra vânzătoare într-o piaţă din Moscova. Socoteala de acasă însă nu s-a potrivit cu cea din târg.

Irina: “M-au ţinut trei zile închisă într-un subsol. Am fost ţinută fără apă şi mâncare trei nopţi. Doar o cămaşă de noapte murdară aveam pe mine. Dacă nu plecam cu clientul eram bătută. Când sunam acasă, la părinţi, eram cu cuţitul la gât. Nu puteam să-i spun mamei mele ce este cu mine. Spuneam că este totul bine”.

Irina a scăpat ca prin minune fiind ajutată de un poliţist căruia i s-a făcut milă de ea. Întoarsă acasă a depistat că este infestată cu virusul HIV. Recunoaşte că este o norocoasă, pentru că soţul său a ajutat-o să treacă peste această problemă.

Irina: “Câteodată seara stau şi vorbesc cu el şi îmi spune că trebuie să uităm despre asta, că nu sunt bolnavă, că sunt sănătoasă. Mă ia cu vorba şi cu asta mai uit de boală. În general ne străduim să nu vorbim pe tema asta, el ştie că acest subiect este unul foarte dureros pentru mine”. Astăzi, Irina speră ca într-o zi să poată da naşterii unui copil.

Gabriela Ionașcu
Din fostele republici sovietice, Republica Moldova este singura care are bine pus la punct programul de informare a cetăţenilor care pleacă peste hotare despre riscurile migraţiei şi unde pot apela dacă au ajuns pe mâna traficanţilor, spune Gabriela Ionaşcu, coordonator la Programul Naţiunilor Unite pentru combaterea infecţiei HIV/SIDA în Republica Moldova. Din păcate însă aceste programe lucrează foarte bine în favoarea migranţilor legali şi nu pot fi de folos pentru cei care pleacă pe căi ilegale din ţară.

Gabriela Ionașcu: “Atâta timp cât nu o să fie o înţelegere la nivel regional sau global că ţările recipiente de migranţi trebuie să elaboreze şi ele programe care ar ajuta includerea acestor persoane în sistemele de sănătate şi în sistemele de educare şi informare, atâta timp nu vom putea vorbi despre rezultate. Dacă ţara unde pleacă migrantul nu are acelaşi interes, Republica Moldova nu are acţiune”.

Pe de altă parte, de multe ori persoanele depistate seropozitiv ezită să se adreseze medicului de frică să nu fie ţinta unor prejudecăţi, spune Igor Chilcevschi, preşedintele Ligii Persoanelor care Trăiesc cu HIV/SIDA.

Igor Chilcevschi: “În consecinţă persoana nu se adresează în timp util medicului şi încearcă să facă faţă singur bolii. Pentru că nu-i reuşeşte acest lucru, ajunge la depresie, ceea ce îi agravează şi mai mult boala. Pentru că nu au fost ajutate, dar mai ales informate la timp, de multe ori aceste persoane îşi pierd viaţa”.

Datele statistice arată că în Republica Moldova sunt peste 6 mii de persoane infestate cu virusul HIV. Însă, spune Igor Chilcevschi, cifra reală ar fi de trei sau chiar cinci ori mai mare.

Materialul a fost realizat în cadrul proiectului „Protecţia şi abilitarea victimelor traficului de fiinţe umane şi ale violenţei în familie”, implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare ( PNUD), Fondul ONU pentru Populaţie (UNFPA), Misiunea în Moldova a Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), Misiunea în Moldova a Organizaţiei pentru Cooperare şi Securitate în Europa (OSCE). Toate activităţile proiectului sunt finanţate de Guvernul Japoniei şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Securitate Umană.
Previous Next

XS
SM
MD
LG