Linkuri accesibilitate

Guvernatorul BNR cere oprirea hemoragiei cheltuielilor


 Murgur Isărescu
Murgur Isărescu

Mugur Isărescu pledează pentru punerea rapidă în aplicare a măsurilor de austeritate

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a avertizat astazi ca Ministerul de Finante ar putea avea probleme cu finantarea deficitului bugetar. Deficitul bugetar apare atunci cind cheltuielile guvernului sint mai mari decit veniturile, iar valoarea convenita pentru statele din zona euro de de maxim 3 la suta. Romania a avut anul trecut un deficit de 7,3 la suta din Produsul Intern Brut, dar anul acesta ar putea ajunge la 10 la suta, crede Mugur Isarescu, guvernatorul bancii centrale.

In viziunea sa singura solutie pentru a face plati bugetare intr-o limita rezonabila ar fi doar reducerea somanjului pentru ca “numai locurile de munca din economia reala platesc in ultima instanta taxele si contributiile”, in vreme ce marirea taxelor n-ar face decit sa duca la cresterea inflatiei. Teoreticienii sustin dealtfel ca un deficit bugetar este sanatos numai daca se reflecta, in totalitate, in cheltuieli de investitii si in special in realizarea infrastructurii.

Romania ar fi putut folosi anul trecut o parte din banii veniti de la Fondul Monetar International pentru astfel de investitii, insa a preferat ca 2009 a fost un an electoral, iar guvernantii au preferat sa cheltuie banii pe salarii si pensii.

Guvernatorul Bancii nationale a Romaniei a declarat astazi ca bugetul tarii este vazut “ca o oala mare din care se indestuleaza economia” si ca trebuie oprita “hemoragia cheltuielilor”. Seful bancii centrale a pledat azi pentru punerea rapida in aplicare a masurilor adoptate de guvern prin care pensiile vor scadea cu 15 la suta, iar lefurile bugetarilor cu 25. Mugur Isarescu a explicat ca dintr-o luna, bugetul are bani sa acopere doar 20 de zile de cheltuieli, in vreme ce pentru celelalte 10 zile guvernul roman este nevoit sa se imprumute.

Guvernatorul Bancii Nationale a vorbit si despre minciunile guvernelor anterioare care spuneau ca exista bani pentru cresterea pensiilor, insa banii nu existau, maririle s-au facut pe datorie, iar acum a venit vremea corectiilor. Seful bancii centrale a facut o demonstratie a cresterii cheltuielilor bugetare folosind o comparatie logica: in 1990 statul functiona cu mai putin de un milion de bugetari. Erau circa 800.000 cu tot cu cei din Comitetul Central. Dupa 20 de ani exista 1,4 milioane. In viziunea guvernatorului Bancii nationale a Romaniei guvernul trebuie sa reduca drastic aparatul birocratic si salariile acestora daca vrea sa evite o adincire a crizei.
XS
SM
MD
LG