Linkuri accesibilitate

O lege americană pentru protecția ziariștilor


Daniel Pearl (October 10, 1963 – February 1, 2002) was an American journalist who was kidnapped and murdered in Karachi, Pakistan, 2006
Daniel Pearl (October 10, 1963 – February 1, 2002) was an American journalist who was kidnapped and murdered in Karachi, Pakistan, 2006

Barack Obama: Legea Daniel Pearl „transmite un mesaj ferm din partea Statelor Unite şi a Departamentului de Stat, anume că suntem atenţi la felul cum se comportă alte guverne când vine vorba de libertatea presei.”


Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a semnat luni la Casa Albă o lege care-şi propune să asigure mai multă protecţie ziariştilor, în lumea întreagă. Legea poartă numele ziaristului american Daniel Pearl, care a fost decapitat de militanţi în Pakistan, în anul 2002. Detalii are Mircea Ţicudean
.

Legea semnată luni de preşedintele Barack Obama cere Departamentului de Stat – ministerul de externe al Statelor Unite – să alcătuiască o listă a ţărilor ale căror conduceri îngrădesc libertatea presei. „Această lege - a spus preşedintele Obama - transmite un mesaj ferm din partea Statelor Unite şi a Departamentului de Stat, anume că suntem atenţi la felul cum se comportă alte guverne când vine vorba de libertatea presei. An de an – a mai spus Obama – Departamentul de Stat va alcătui o cronică a evoluţiei libertăţii presei, ca parte a evaluării respectării drepturilor omului.”

Preşedintele Obama a amintit că în lumea întreagă există ziarişti şi bloggeri curajoşi care îşi asumă riscuri enorme pentru a face lumină în chestiunile dificile cu care se confruntă concetăţenii lor. Aceşti jurnalişti, a mai spus preşedintele Obama, se află în prima linie a luptei împotriva tiraniei şi oprimării.

La ceremonia semnării noii legi, ţinută la Casa Albă, au fost prezenţi membrii familiei ziaristului american Daniel Pearl, ucis de militanţi, în Pakistan, în urmă cu opt ani. Preşedintele Obama a spus că pierderea lui Daniel Pearl a fost unul din acele momente care captează atenţia lumii întregi, reamintind tuturor ce valoare are libertatea presei, dar şi faptul că în lume există indivizi care ar face orice pentru a reduce presa la tăcere.

În 2002, Daniel Pearl, în vârstă de 38 de ani, era şeful biroului pentru Asia de Sud al cotidianului american „Wall Street Journal”. A fost răpit în oraşul Karachi pe data de 23 ianuarie 2002, când se documenta pentru a scrie un reportaj despre militanţii islamici. O înregistrare video cu decapitarea ziaristului a fost trimisă o lună mai târziu la consulatul american din Karachi.

Soţia lui Daniel, Mariane Pearl, care era însărcinată în vremea tragediei, a dat în judecată în anul 2007 mai mulţi indivizi şi organizaţii, inclusiv reţeaua Al Qaeda şi pe unul din liderii ei, Khalid Shaikh Mohammed, care şi-a asumat răspunderea pentru uciderea lui Pearl şi este în prezent în custodia autorităţilor americane.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG