Linkuri accesibilitate

Guvernul Moldovei ia act de declaraţia Medvedev-Ianukovici şi salută declaraţia UE în problema transnistreană


Guvernul moldovean pledează pentru reluarea fără condiţii prealabile a negocierilor în formatul 5+2 în problema Transnistriei şi pentru lansarea unor consultări privind transformarea operaţiunii militare de pacificare într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional.

Într-o declaraţie difuzată marţi, guvernul a salutat „implicarea tot mai activă a partenerilor internaţionali” în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”.

În declaraţie este apreciat „sprijinul ferm al Uniunii Europene pentru soluţionarea problemei transnistrene, exprimat în declaraţia din 17 mai 2010 a Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate”.

Totodată, guvernul Republicii Moldova „a luat act şi de Declaraţia comună din 17 mai 2010 a preşedinţilor Federaţiei Ruse şi Ucrainei prin care este exprimată voinţa politică de a contribui în cadrul formatului de negocieri „5+2” la urgentarea reglementării cuprinzătoare şi viabile a problemei transnistrene”.

„Reiterându-şi voinţa politică fermă de a promova în mod consecvent măsurile de întărire a încrederii şi de sprijinire a populaţiei din regiune, Guvernul Republicii Moldova îşi exprimă disponibilitatea de a purcede fără întârziere şi fără condiţii prealabile la negocieri constructive în formatul „5+2” şi se adresează către toate părţile implicate să procedeze în acelaşi mod”, se spune în declaraţia executivului.

Totodată, guvernul Republicii Moldova, „evocând rolul actualei operaţiuni de menţinere a păcii în stabilizarea situaţiei după stoparea conflictului armat, se pronunţă pentru lansarea consultărilor cu privire la transformarea acesteia într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional. Guvernul Republicii Moldova pledează pentru diminuarea factorului militar în regiune, inclusiv prin retragerea completă a muniţiilor care aparţin Federaţiei Ruse şi a contingentului militar ce asigură paza acestora”.

În declaraţia sa, guvernul Republicii Moldova spune că „mizează în continuare pe sprijinul sincer al tuturor partenerilor internaţionali implicaţi în vederea reglementării cât mai grabnice a conflictului transnistrean cu luarea în considerare a intereselor naţionale ale Republicii Moldova, ceea ce va contribui la asigurarea păcii şi securităţii în această parte a Europei”.
XS
SM
MD
LG