Linkuri accesibilitate

Recomandări privind viitoarea concepție strategică NATO


Anders Fogh Rasmussen și Madeleine Albright

Fostul Secretar de stat american Madeleine Albright: Articolul 5 privind apărarea reciprocă trebuie să rămînă nucleul alianței


NATO trebuie să câştige războiul în Afghanistan, să extindă legăturile cu Rusia, să combată pericolul din partea rachetelor iraniene şi să asigure securitatea celor 28 de ţări membre. Acestea sunt recomandări pentru strategia Alianţei Nord Atlantice în următorul deceniu, date publicităţii astăzi de un grup de 12 experţi conduşi de fostul secretar de stat al Statelor Unite, Madeleine Albright.

Raportul experţilor spune că alianţa trebuie să ajungă la un echilibru optim între preocupările sale globale în creştere şi asigurările de securitate pentru ţările membre în faţa unor pericole potenţiale ca cel dinspre Rusia.

Albright a spus că NATO trebuie să-şi asigure membrii că articolul 5 despre apărarea reciprocă rămâne nucleul alianţei, iar în acelaşi timp, pentru a-şi promova securitatea, este gata „să execute misiuni în străinătate”.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen a spus că recomandările lansate astăzi la Bruxelles se vor afla la baza discuţiilor în cadrul summit-ului NATO din noiembrie la Lisabona, când va fi aprobat noua „concepţie a strategiei” alianţei.

Anders Fogh Rasmussen a spus că grupul de experţi a cercetat principalele tendinţe din domeniul securităţii globale şi a evaluat franc nevoile de reformare ale NATO pentru a face faţă provocărilor secolului 21.

Experţii conduşi de Madeleine Albright spun că Rusia ocupă un loc special în relaţia cu NATO – toţi aliaţii o consideră drept un partener de mare potenţial, dar întrebarea este în ce măsură doreşte Rusia o colaborare constructivă cu NATO.

Cei care privesc partea plină a paharului, văd că Rusia şi NATO au interese comune: cooperarea în Afganistan, combaterea terorismului, pirateriei, reducerea armamentului nuclear. Ceilalţi, mai ales ţările fostului bloc comunist, sunt sceptici că Moscova ar dori o relaţie mai strânsă.

Securitatea ţărilor din NATO în viitor, susţine raportul coordonat de Madeleine Albright, va depinde de capacitatea alianţei să răspundă provocărilor globale ca terorismul internaţional, apariţia actorilor nonstatali dornici să obţină arme de distrugere în masă, pirateria, atacurile cibernetice.

Ea a spus că la elaborarea raportului care a inclus consultări cu mii de oficiali şi observatori şi nu doar din ţările membre, autorii lui au înţeles importanţa pe care o au transparenţa şi sprijinul publicului pentru acţiunile NATO. „Suntem o alianţă a democraţiilor, ceea ce este însăşi baza alianţei, ceea ce înseamnă că publicul trebuie să înţeleagă care este rolul nostru în secolul 21” a spus Madeleine Albright.

În condiţiile crizei financiare actuale din Europa, suportul publicului este deosebit de important pentru a putea menţine finanţarea operaţiunilor NATO.

În ceea ce priveşte extinderea, raportul spune că politica uşilor deschise trebuie menţinută faţă de Ucraina şi Georgia, dar nu recomandă mai mult decât folosirea mai judicioasă a legăturilor de cooperare existente.
XS
SM
MD
LG