Linkuri accesibilitate

Armonie pe ploaie - Medvedev la Kiev


Președinții Ianucovici și Medvedev
Președinții Ianucovici și Medvedev

Președinții Ucrainei și Rusiei au viziuni diferite doar în ce privește o eventuală fuziune Gazprom-Naftogaz


„Ploaia a spălat ce a fost rău între Rusia şi Ucraina”, scrie publicaţia ucraineană Utro. Agenţia Unian titrează că „Ianukovici şi Medvedev semnează un plan pentru urmatorii 10 ani”, iar portalul rus Polit scrie că Ianukovici i-a spus lui Medvedev că „ploaia aduce bani”, Medvedev a văzut însă în ploaie simbolul curăţeniei.

„Ploaia este bună pentru a începe lucrul pe curat”, a spus preşedintele rus Medvedev la întalnirea cu preşedintele Ucrainei Ianukovici. S-a referit la câteva pagini dificile din relatia celor 2 state din ultimul timp.

Este de aşteptat ca cei 2 să semneze acorduri cu privire la delimitarea frontierelor, navigaţia prin satelit şi chestiuni bancare. De asemenea discutarea conflictului transnistrean, precum şi cooperarea în continuare în sectorul energiei şi securităţii europene.

Referitor la eventuala fuziune dintre gigantul rus Gazprom şi holdingul energetic ucrainesc Naftogaz, Medvedev a spus că o astfel de fuziune cere calcule foarte precise şi că valoarea Gazprom este între 150 şi 200 miliarde de dolari. Cu tot respectul cuvenit, adaugă Medvedev, Naftogaz costă mai puţin.

Replica vine după ce Ianukovici le-a spus jurnaliştilor, pe 13 mai, că va accepta numai varianta fuziunii 50 la 50, Naftogaz să fie partener egal cu Gazprom. Ianukovici vrea să păstreze controlul asupra reţelei de conducte Naftohaz, care este practic un canal pentru 80 la sută din livrările de gaz rusesc către Uniunea Europeană. Totodata, vrea sa implice Uniunea Europeană dar şi Rusia să modernizeze conductele Ucrainene imbătrânite.

Grupul naţionalist ucrainean, Svoboda, a protestat împotria a ceea ce numesc ei „vânzarea suveranităţii Ucrainei ruşilor”.
XS
SM
MD
LG